Eti Bakır, Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1,2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Kastamonu’nun Küre ilçesindeki madenden gelen pirit konsantresini ekonomiye kazandırıyor.
İşletmede, yılda 500 bin ton pirit konsantresinden gübre ve kobalt üretim gerçekleştirilirken dünya kobalt üretiminin yüzde 2’si bu tesisten karşılanıyor. Tesiste ayrıca kauçuk, hayvan yemi ve kozmetik sektörü için önemli bir mineral olan çinko karbonat üretimi de yapılıyor.
Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, dünyada bir ilki de bünyesinde barındırırken 1,2 milyar dolarlık devasa yatırım ile piritten kobaltı geri kazanan dünyadaki ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıyor.
Tesiste, yılda 250 bin ton konsantre fosfat, 650 bin ton sülfürik asit üretilip fosforik asit üretim tesisi için hammadde oluşturuyor ve 150 bin ton fosforik asit üretiliyor. Üretilen 150 bin ton fosforik asit, üretilen 75 bin ton sıvı amonyak gübre üretim tesisinin hammaddesini oluşturuyor ve 108 bin 336 ton DAP (18-46-0) gübresi üretiliyor. Sülfürik asit tesisinin çıktısı olan kalsin Metal Geri Kazanım Tesisinin hammaddesi olarak kullanılarak 2 bin ton katot bakır, 2 bin 530 ton çinko karbonat ve 6 bin 740 ton kobalt karbonat üretiliyor.
Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi yılda 350 milyon dolarlık gübre, 270 milyon dolarlık metal ithalatının da önüne geçerek ekonomiye katkı sağlıyor.
İstihdam içinde önemli bir yere sahip olan tesis, 1.500 kişiye doğrudan, 25 bin kişiye ise dolaylı yoldan istihdam sağlıyor.
Eti Bakır, kobaltın geri kazanılması için Küre işletmesindeki üretimin yan ürünü olan piriti Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya karayoluyla taşırken oradan da demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere getiriyor. Eti Bakır, demiryolunu Mazıdağı’na kadar uzatmayı planlarken piriti 1.200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan tesise taşıyarak, karbon ayak izini daha da azaltmayı hedefliyor.