Eti Bakır AŞ’nin Kastamonu Küre işletmesindeki bakır üretiminin yan ürünü olan pirit konsantresi, Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde yeniden üretime dahil ediliyor. Eti Bakır, kendileri tarafından bölgeye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olan Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri ile özellikle teknoloji yoğun sektörlerde kullanılan kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına gerçekleştirdiklerini belirtti. Pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan dünyanın ilk ve tek tesisi olan Mazıdağı’nda yılda 2.500 ton kobalt üretildiğini kaydeden şirket, geri kazanılan kobaltın 8 ülkeye ihraç edildiğini aktardı.

Mazıdağı’ndaki tesisin Türkiye’nin ilk entegre gübre tesisi olduğunu belirten Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nin Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, konu ile ilgili şu yorumlarda bulundu: “Küre işletmemizdeki üretimin yan ürünü olan pirit konsantresini Mazıdağı’nda yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Eti Bakır, Türkiye’de cevherden katot bakır üretebilen tek şirket. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan bakır konsantreleri, Samsun’daki tesisimize giderek orada bakıra dönüştürülüyor. Küre’de çıkarılan bakır konsantresi ayrıldıktan sonra kalan pirit konsantresini Mardin’deki tesisimize getiriyoruz. Burada ayrı bir üretim sürecine tabi tuttuğumuz pirit konsantresinden kobalt, demir konsantresi, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönüştürüyoruz. Sülfürik asit gübre üretiminde kullanırken, kobaltı da geri kazanıp dünyaya satıyoruz. Kobalt, en çok teknoloji yoğun sektörlerde pil, batarya ve katalizör yapımında ve seramik sektörüne özel boyaların üretiminde kullanılan bir malzeme. Mardin’de ürettiğimiz kobaltın %90’ından fazlasını, aralarında Amerika, İngiltere, İspanya, Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz.”

Eti Bakır’ın Küre işletmesindeki üretimin yan ürünü olan piritin kobalt geri kazanımı için karayoluyla Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya oradan ise demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere getirildiği bilgisini veren şirket, gerçekleştirdiği son yatırım ile birlikte, demiryolunun Diyarbakır’dan fabrikaya kadar uzatıldığını açıkladı. Bu sayede Küre’nin piriti 1.200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan Mardin Mazıdağı’na kadar taşınabileceğini aktaran Eti Bakır, bu sayede hem üretim süreçlerinde operasyonel kolaylık sağlamayı hem de karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikRüstem Çetinkaya: “Madende Ruhsat İzin Süreçleri Kısalırsa Yeni İhracat Rekorları Kırarız”
Sonraki İçerikYıldırım Holding Kazakistan’daki Faaliyetleriyle İlgili Açıklama Yaptı