Eti Bakır tarafından Elazığ ili, Maden ilçesinde faaliyete geçirilecek olan IV. Grup (bakır, pirit) yer altı maden işletmesinin detayları ortaya çıkmaya başladı.
İşletme süresi boyunca yer altı ocağından 32 milyon 885 bin ton cevher çıkarılması planlanırken, flotasyon tesisinin kapasitesinin 1,5 milyon ton/yıl olması bekleniyor.
İlk etapta 9 milyar TL’den fazla yatırım yapılması planlanan işletmede flotasyon işlemi sonrası zenginleştirilecek ürünler, Eti Bakır’a ait Samsun ve Mardin Mazıdağı işletmelerine gönderilecek. Sevkiyatların ardından Mazıdağı işletmesinde herhangi bir kapasite artışı yapılması planlanmazken, sahada üretilecek cevher konsantresinin Mazıdağı tesislerine gönderilmesi hedefleniyor. Mazıdağı işletmesinde zenginleştirilecek konsantreden bakırın yanı sıra; kobalt, çinko ve pirit konsantresinin de kazanımının sağlanması amaçlanıyor.
Mazıdağı’na yapılacak olan bu sevkiyatların, o günün ekonomik şartları göz önünde bulundurularak ekonomik olup olmadığına karar verilmesi beklenirken, ekonomik olmadığı durumlarda, Küre’den Mazıdağı tesislerine pirit konsantresi sevkiyatının devam edeceği öğrenildi. Bu stratejinin Şirket tarafından işletme verimliliği ve maliyet etkinliği açısından önem arz ettiği belirtilirken, tedarik zinciri yönetimi açısından da kritik bir role sahip olacak. Ayrıca yapılacak sevkiyatlar nedeniyle Samsun izabe tesisinde de kapasite artışına gidilmesi bekleniyor.
Proje kapsamında işletme ömrü; 2 yıl inşaat süresi, 28 yıl üretim faaliyetleri ve 2 yıl da kapatma süreci dikkate alındığında 32 yıl olarak belirlenirken, yer altı maden üretim faaliyetlerinin yılda 12 ay, ayda 30 gün ve 24 saat 3 vardiya şeklinde yürütülmesi bekleniyor.
Proje kapsamında arazi hazırlık ve inşaat çalışmaları esnasında 2.000 personelin çalıştırılması planlanırken, projenin işletme aşamasında ise 1.000 personelin istihdam edilmesi hedefleniyor.