Bloomberg HT’de yayınlanan Maden Dünyası programına konuk olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı gündemde olan Maden Kanunu değişiklikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Maden Kanunu’nda 1985 yılından bu yana 23 kez değişiklik yapıldığını ve sektörün artık kanunun güncelliğini yitirmesinden ve adeta ceza yasası haline gelmesinden şikayetçi olduğunu belirten Kalaycı “Maden Kanunu’nun büyük ölçüde değişmesi için çalışıyoruz. Biz çalışmamızı yapıp meclise göndereceğiz, son sözü milletvekillerimiz söyleyecek. Bütün olarak bakıldığında ise yeni kanun madencinin işini kolaylaştıran, madenciliği teşvik eden modern bir yasa görünümündedir.” diyerek aşağıdaki önemli başlıklarda değişiklikler yaptıklarını dile getirdi.
- İdari para cezalarının sayısı 50’den 31’e düşüyor.
- Faaliyet durdurma ceza sayısı 14’ten 8’e düşüyor.
- Ruhsat iptaline hükmeden ceza sayısı 15’ten 7’ye düşüyor. Bunun da ruhsat güvencesinin sağlanması açısından önemli bir adım olduğu düşünülüyor.
- Maden hakları bundan sonra sadece tüzel kişilere verilecek. Gerçek kişiler ruhsat alamayacak.
- Pek çok işlemin rödovansçı firmalar tarafından da yapılabilmesine imkan tanınacak (sevk fişi, patlayıcı talep etme, daimi nezaretçi atayabilme, YTK sözleşmesi yapabilme vs).
- Mermer ruhsatlarında alınabilecek alan 100 hektardan 200 hektara çıkarılacak. Bu sayede kurumsal firmaların mermer madenciliğine girebilmesine ön ayak olunacak.
- Ruhsat birleştirmeleri kolaylaştırılacak.
- Ruhsat Bedellerinin %30’u doğrudan rehabilitasyona harcanacak, üretim devam ederken de iş biten alanın rehabilite edilmesi sağlanacak.
- UMREK sistemi metal madenler anlamında çalışacak. Bu sayede şirketlerin finansman bulması kolaylaşacak.
- Maden aramaları jeologlar nezaretinde yapılacak. Ülkemizde sadece maden araması yapan şirketler oluşacak.
- Ruhsat sahiplerinin ruhsatını kaybetmemesi için minimum miktardaki üretim yapma zorunluluğu ortadan kaldırılacak.