E-maden projesi sayesinde madencilik sektörünün Covid-19’dan etkilenmeden tüm işlemlerini internet üzerinden yaptığını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulama ile madencilik işlemlerinin 5 günden 1 saate düşürüldüğünü, bugüne kadar toplam 4 milyon adet e-sevk fişi, 3 bin 500 adet maden ruhsatı ve bin 800 adet işletme izni düzenlendiğini belirtti.

Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alana habere göre 2019 yılı başlarında kullanıma açılan ve salgın öncesinde 2020 Ocak itibarıyla da tüm modülleriyle devreye alınan e-maden platformu sayesinde madenciler Covid-19 salgınından etkilenmeden tüm işlemlerini internet üzerinden tek tıkla yapabildi.

Dönmez, uygulama sayesinde yatırımcıların yer ve zamandan bağımsız olarak e-Devlet üzerinden önceden 5 gün süren işlemleri şimdi sadece 1 saat içerisinde tamamlayabildiklerini belirtirken zamandan ve kırtasiye masrafından da ciddi bir tasarruf sağladıklarını aktardı. Dönmez, “Madencilik işlemlerinde arzu ettiğimiz hız ve etkinliği yakaladık. Daha önce sunulan hizmetlere ve istenilen belgelere bakıldığında madencilik faaliyetinde bulunanların başvuru için ortalama harcadıkları zaman 5 iş günüydü. e-Maden sayesinde yatırımcılarımız artık yer ve zamandan bağımsız olarak e-devlet üzerinden sadece 1 saat içerisinde işlemlerini tamamlayabiliyor.” dedi.

22 bin 200 maden ruhsatının iş ve işlemlerinin, 19 ana modül ve 133 alt süreçle birlikte e-maden üzerinden yapılabildiğine dikkat çeken Dönmez, uygulamanın istatistiklerini şöyle sıraladı: “18 bin ruhsat sahibi yetkilisine, 3 bin 100 yetkilendirilmiş tüzel kişiye ve 6 bin 700 daimi nezaretçiye elektronik ortamda hizmet sağlamaya devam ediyoruz. E-maden üzerinden bugüne kadar 4 milyon adet e-sevk fişi, 3 bin 500 adet maden ruhsatı ve bin 800 adet işletme izni düzenlenirken, sistem üzerinden 2 bin 500 ruhsat müracaatında bulunuldu ve e-maden destek masasına iletilen 6 bin talep yerine getirildi.”

İlk defa bu yıl işletme ruhsat sahiplerinin, 12 bin adet, 2019 yılı işletme faaliyet raporlarını e-maden üzerinden sisteme girdiklerini anlatan Dönmez, “Böylece madencilerin hiçbir evrak için kuruma gelmelerine gerek kalmadı ve Covid-19 riski de azaltılmış oldu. Bugüne kadar bin 116 kişi online eğitim ve sınavlarını e-maden üzerinden gerçekleştirdi.” dedi.

TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, e-Madenin birçok kurumla olan veri entegrasyonu sayesinde özellikle mali işlemler ile ilgili ödemelerin tahakkuk ve tahsilat kısımlarının bankalara online yapılabildiğini belirterek, “Sistemin maden sektörümüze sağladığı maliyet, zaman, emek tasarrufu gibi birçok faydası yanında bilgiye kolay ulaşımla birlikte sunulan hizmetteki güvenilirliği de arttırmıştır.” ifadesini kullandı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikMadencilik ve Enerji Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi
Sonraki İçerikConnect Partner Hub, Müşteriler İçin “Birlikte Yaratma” Değerini Artırmak Amacıyla Kuruldu