Sektörde önemli çalışmalara imza atan ve gerçekleştirdikleri madencilik faaliyetleriyle ülke ekonomisine katkılar sağlayan Gümüştaş Madencilik Planlama ve Projeler Müdürü Ramazan Utku Fenerli ile şirketin yaptığı çalışmalar, gelecek planları ve madencilik sektörünün genel durumu üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Şirketinizi tanıtabilir misiniz?
Gümüştaş Madencilik, 2005 yılında Doğan Holding ve Kurmel Grup iştirakiyle kurulmuş bir madencilik firmasıdır. Gümüşhane ve Niğde-Ulukışla ilçelerinde yer alan sahalarda 2009 yılında çalışmalara başlanmış ve 2010 yılından sonra üretim faaliyetleri hızlanmıştır. Genel olarak madencilikten kazandığını yine madenciliğe yatıran bir kimliğe sahip olan firmamız hali hazırda birçok arama ve geliştirme faaliyetiyle birlikte yine Gümüşhane ve Niğde-Ulukışla bölgelerinde üretim aktivitelerine devam etmektedir. Yakın zamanda önemli projelerle birlikte daha da büyümeyi hedeflemektedir. Şirketimizin en önemli hedefi; önümüzdeki 5 yıl içerisinde güvenilirliği ile birlikte hem teknik hem de sosyal ve çevre duyarlılığı anlamında Türkiye’nin en büyük madencilik şirketlerinden biri olarak yoluna devam etmektir.
Gümüştaş Maden olarak ülkemizdeki faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gümüştaş Madencilik olarak Gümüşhane ili merkezinde kurşun-çinko üretimi (Hazinemağra PbZn Madeni) ile Gümüşhane ili Organize sanayi bölgesinde bulunan flotasyon tesisinde konsantre üretimini gerçekleştirmekteyiz. Yakın zaman içerisinde bu madende üretim faaliyetlerinin bitmesi bekleniyor. Faaliyet 2010 yılından bu yana sürdürülmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde elde ettiği gelirle hem tesis kapasitesinin arttırılması hem de mevcut bölgede yeni kaynakların araştırılmasına devam edilmiştir.
Niğde-Ulukışla Bolkar bölgesinde de oksit altın/gümüş üretimi 2010 yılı sonunda başlamış ve yine Ulukışla sınırlarında bulunan altın zenginleştirme tesislerinde işlenerek ülke ekonomisine kazandırılmıştır. Oksitli altın cevheri için de belirlenen kaynak artık sonuna geldiği için bu cevherle ilgili yapılan çalışmalar 2022 yılı sonunda tamamlanmıştır. Ancak 2017 yılında başlayan derin sondajlarla tespit edilen sülfitli kurşun-çinko-altın-gümüş cevheri için faaliyetler 2020 yılında başlamış, Tepeköy tesis sınırları içerisinde kurulan pilot flotasyon tesisinde erken dönem üretimleri işlenmektedir. 2024 yılı itibariyle ilk fazı tamamlanacak proje ile yıllık 500 bin t, sonrasında yapılacak detay fizibilite ile de bu kapasitenin 1,5 milyon ton ve üstü mertebesine çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir.
İşletmelerinizden bahsedebilir misiniz? Bu işletmedeki güncel üretim ve istihdam verileri nelerdir?
Şirketimiz bünyesinde kalkınmada öncelikli bölgelerde 1000’den fazla çalışana iş imkanı sağlanmaktadır. Gelecekte bu sayının yeni projelerle birlikte artması beklenmektedir. Bugüne kadar Gümüşhane sahalarımızda 6 milyon ton cevher zenginleştirilerek önemli bir gelir elde edilmiştir. Ülke ekonomisine sağladığı katkıyla birlikte yerel olarak Gümüşhane’ye önemli ölçüde bir ihracat değeri kattığımızı da gururla belirtmek isteriz. Niğde bölgesinde ise 700 bin ton altın/gümüş cevheri işlenerek yine hem kurum hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağladık. Sülfit projesi erken dönem üretiminde de bugüne kadar 450 bin tonluk bir üretimi tamamlayarak projeye olan güvenimizi perçinlemiş olduk.
Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 110. sayı 82-84. sayfalardadır.
Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.