Türkiye Taş Kömürleri Genel Müdürlüğü tarafından Amasra-B sahasının Hattat Holding’e bağlı HEMA Endüstri AŞ’ye kiralanmasının ardından bölgede 600 milyon dolar tutarında yatırım yapan şirket, yerli kömür üretiminde tam mekanize sistem kullanacak.

Üretimleri 215 milyon euroya mal olan ve 12 bin ton ağırlığındaki mekanizasyon ekipmanlarını taşıyan geminin Bartın Limanı’na demirlemesinin ardından nakliye işlemlerine başlandığı belirtilirken Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi, “İşletmede üretime geçildikten sonra yıllık 10 milyon ton kömür çıkarılarak hem ülkemizin kömür ithalatının azalmasına hem de cari açığın azalmasına katkı sağlanacak. Şirketimiz, Amasra ve Bartın’daki işsizlik sorununu ortadan kaldıracak ve yöredeki en büyük istihdamı sağlayacak özel sektör kuruluşu olacaktır. Yatırım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte işçi alımları da başlayacak ve toplam 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacaktır.” dedi.

Dünyada son zamanlarda gelişen enerji krizi sonrasında Avrupa’da; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Polonya gibi ülkelerin bu yıl taşkömürü üretimine hız verdiğini aktaran Börekçi, “Ülkeler kapatılmış olan maden sahalarını tekrar açma kararı almıştır. Kömür fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda 40- 60 dolar seviyesinde iken son dönemde 400 doları aşmıştır ve daha yukarıya doğru gitmesi beklenmektedir.

Kömür fiyatlarının artması üzerine ekipmanları aldığımız firma satıştan vazgeçmeye çalışsa da satışın iptali için satıcı firmanın girişimleri kararlı tutumumuz ile sonuçsuz kalmıştır. Madencilik üretimindeki geçmiş tecrübelerimiz ile en son teknolojinin kullanılacağı Amasra Taşkömürü projemizde, 12 bin tonluk tam mekanize komple maden tesis ve ekipmanlarını gemilerle bölgeye getiren şirketimiz, sektöre yeni bir ivme kazandırmanın onuru ve gururu içerisindedir.” şeklinde konuştu.

Yer altı taşıma araç ve ekipmanları, uzun ayak sistemleri, bant konveyörleri, galeri açma makineleri, havalandırma sistemleri, trafolar, monoray, kömür kesme makineleri olmak üzere 200’e yakın konteyner, 428 parça ekipmandan oluşan 12 bin ton ağırlığındaki son teknoloji maden ekipmanlarının projeye kazandırılması ile Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında ülkemizde kömür ithalatının azalacağını vurgulayan Börekçi, “Bu kapsamda cari açığın ilk yıllarda 4 milyar dolar, ilerleyen yıllarda ise 6 milyar dolar gerileyeceği aşikardır.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikFatih Dönmez: “Bu Yıl da İhracat Rekoru Kırılabilir”
Sonraki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 105. Sayısı Çıktı