Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (Tümmer) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2021 yılı mermer ve doğaltaş sektörünün değerlendirmesini yaparken 2022 yılının sektörel planlarını ve beklentilerini değerlendirdi.

2020 yılının tüm dünya için her yönüyle tedirginlikle başladığını aktaran Alimoğlu, mermer sektörünün de yaşanan olumsuzluklardan etkilendiğini belirtti. Özellikle salgının yayıldığı ilk aylarda kapanan işletmeler olduğu gibi kapasitelerini düşüren işletmelerin de olduğunu dile getiren Alimoğlu, “Diğer ülkelerdeki gibi bizim fuarımız da ertelendi. Salgının etkisinin devam etmesine rağmen 2021 yılında normal kapasitenin 1/3’ü katılımcı ile fuarımızı gerçekleştirdik, düşük katılım olmasına rağmen beklemediğimiz şekilde fuarın bereketli geçtiğini söylemek isterim. 2020 yılında baş gösteren konteyner sıkıntılarını 2021 yılında da yaşadık ve etkisi azalmakla birlikte halen yaşamaktayız. TÜMMER yönetimi olarak lojistik firmalarıyla görüşmelerimize devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

2021’de toplam 5,93 milyar dolar maden ihracatının 2,10 milyar dolarının mermer-doğaltaş sektöründen geldiğini söyleyen Alimoğlu, bir önceki yıl bu değerin 1,7 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılını normal dönem diye tanımlayacak olursak, ihracatımız normal döneme göre yüzde 13 artmış durumda.

Salgın döneminin olumsuz etkilerine rağmen var gücüyle çabalayarak ihracatımızı bu seviyelere ulaştıran sektörümüzü içtenlikle kutluyorum.

Mermer sektörü gerek çok düşük mertebede olan ithalat miktarı, gerekse üretimde yerli makinaların kullanılması nedeniyle ayrı bir yere sahip, katma değeri hem blok hem de işlenmiş üründe yüksek. Sektöre yapılan yatırımların, üretimlerin artması, makine üreticilerini de harekete geçirerek üretimde kullanılan makinaların üretilmesini ve faaliyetlerde yerli makinaların kullanılmasını sağladı. Zamanla ülkemiz mermer makinası ihracatı gerçekleştirir konuma geldi. Böyle olunca geçmiş yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da ithal girdisi en az olan sektörlerden biri olduk.”

Mermer doğal taş sektörünün 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da “inadına üretim inadına ihracat” hedefini koyduğunu aktaran Alimoğlu, salgından kaynaklı ve diğer olumsuzluklara rağmen sektörün 2021 yılında gerçekleşen 2 milyar 100 milyon dolar ihracatını 2022 yılında artırarak 2,5-2,7 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Dünyanın, doğaltaş sektöründe en önemli fuarlarından olan Marble İzmir Fuarı’nın da 30 Mart-2 Nisan 2022 tarihlerinde kapılarını 27. kez tüm dünyaya açacağını da sözlerine ekledi.

2020 yılında baş gösteren konteyner sıkıntılarını 2021 yılında da yaşadıklarını, elbette bunun sadece ülkemizde yaşanan bir sıkıntı olmadığını söyleyen Alimoğlu, özellikle bazı aktarma limanlarında firmaların gönderdiği blok mermer konteynerlerinde hasar olduğu gerekçesiyle taşıyıcı firmaların denetim/rapor hazırlama sürecine girerek ürünleri uzunca süre limanda bekletme sorununun 2022 yılında bitmesini beklediklerini aktardı.

Madencilik sektörü ile ilgili 16 STK ile birlikte oluşturulan platform vasıtasıyla sektörün ortak görüşlerini oluşturarak kamu otoritelerinde taleplerin doğru zeminlere oturmasına ciddi anlamda katkı sağladıklarını dile getiren Alimoğlu, “TÜMMER olarak 2022 yılında da bu birlikteliğin sürdürülmesi için üzerimize düşen görev ve sorumluluğu azami derecede yerine getirmeye gayret edeceğiz. TÜMMER çatısı altında oluşturduğumuz ekiple, sektörümüzde gerek mevzuat gerekse uygulama esnasında yaşadığımız sorunları çözüm önerilerimiz ile birlikte platformumuz aracılığıyla kamu otoritelerine sunmaya, takibini yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Dünyanın belki de en zor işini yaptıklarını vurgulayan Alimoğlu, “Ekonomik ve toplumsal faydalar sağladığımız için takdir görmemiz gerekirken, son yıllarda yaşanılan bazı olumsuzluklar sektörümüze yönelik kamuoyu algısını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yönde yaratılan algıdan rahatsızız.  2022 yılında algı konusunda yaşanan olumsuzlukları düzeltmek, ülkemizde madenciliğin siyaset üstü bir zeminde değerlendirilmesini sağlamak için halkla ilişkiler ile ilgili çalışmalara ve kamu otoriteleri nezdinde faaliyetlere daha fazla ağırlık vereceğiz.

Diğer taraftan, beklediğimizin üzerinde maliyet artışlarımız var. Önemli kalemlerimizden biri olan elektrikteki yeni tarifeler ile akaryakıta uygulanan artışlar. Akaryakıtta ÖTV’nin kaldırılması, elektrik fiyatlarında madencilik sektörünü destekleyici indirimlerin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Milli Enerji ve Maden Politikamız doğrultusunda, ülkemizin geleceği ve kalkınmamızın madencilerimizin sayesinde olacağına inanıyor, sektör olarak 2022 yılında da inadına üretim ve ihracat yaparak görev ve sorumluluğumuzu en üst düzeyde gerçekleştireceğimizi düşünüyorum.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Madenciliği siyasetin üstünde değerlendirmeliyiz, siyasete malzeme yapmamamız gereken bir sektör olduğunu bilmeliyiz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

. .

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikWiserSense – Makineniz Arıza Yapmadan Önce Haberdar Olmak İster misiniz?
Sonraki İçerikÇiftay Divriği’de Yeniden İş Başı Yaptı