İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu seçimi 30 Nisan 2026 tarihinde yapılacak. Seçime giren iki aday gerek hedeflerini gerekse son dönemde yaşanan gelişmeleri destekçileriyle paylaştılar.

Geçtiğimiz hafta Ergün Efendioğlu Başkanlığı’nda seçime gireceklerini açıklayan Ali Emiroğlu son açıklamasında da aşağıdaki cümleleri sarfetti:

Sizlerle İMİB Başkan adaylık sürecinde oluşan mağduriyeti ve bunun giderilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmaları paylaşmak istiyorum. Başkanlık adaylığımı geçen seneki İzmir Fuarı’nda açıkladım. Nisan 2025’te yola çıktığımızda önümüzdeki tablo çok açık ve netti. Başkanlığa seçilebilme şartı bir yıl şirket temsiliyeti ve 5 milyon dolar barajını geçmekti. Ekip olarak bütün hazırlığımızı buna göre yaptık. Sözlerimizi buna göre verdik. Yolumuzu buna göre çizdik. Aylar boyunca sahadaydık. Gezmediğimiz yer kalmadı. Meslektaşlarımızla görüştük. Sektörümüzün sorunlarını, beklentilerini dinledik. Daha güçlü bir İMİB, daha güçlü bir temsil, daha iyi bir gelecek için yılmadan çalıştık.

Tam bu süreç ilerlerken, tam insanlar bu kutlu yürüyüşe inanmışken, tam emek karşılığını bulmaya başlamışken bir anda kural değişti. Bir yıl olan temsil şartı iki yıla çıkarıldı. Ne zaman? Biz yola çıktıktan aylar sonra… Tabiri caizse maç oynanırken kural, dere geçerken at değiştirildi. Seçim için bütün hazırlıklarımız tamdı. Ta ki yönetmekteki bu madde değiştirene kadar.

Değişikliği Kasım ayında öğrendik. Yol arkadaşlarımla birlikte oluşan mağduriyetin nedenlerini istişare ettik. Hep birlikte karar aldık. Yola devam dedik. Ticaret Bakanlığımızla, tim başkanlığıyla ve kurumların hukukçularıyla görüşerek kararın mağduriyet oluşturmayacak şekilde uygulanması talebimizi arz ettik. Oluşan olumlu görüşler doğrultusunda da 2026’nın Ocak ayında bakanlığımıza ve time dilekçelerimizi verdik. Bu süreçle ilgili İlgili Bakan Yardımcımız, İhracat Genel Müdürümüz ve Daire Başkanımız ile birlikte görüşmeler gerçekleştirdik. TİM hukuk müşavirlerimizin ve TİM başkanımızın görüşlerini aldık. Bu sorunun çözüleceğine, hakkaniyetin sağlanacağına, mağduriyetin giderileceğine yürekten inandık. Bu inançla da yolumuza devam ettik.

Ancak seçime çok az bir zaman kala, 26 Mart’ta sorunun çözümünün seçim gününe yetişmeyeceği netleşti. İşte tam o an, mesele sadece bir seçim meselesi olmaktan çıktı. Mesele, emeğin, niyetin, verilen sözün ve ortaya konan iradenin sınandığı bir noktaya geldi. Ben bu sektörde 40 yıl emek verdim. Mücadele ettim, dostluklar kurdum, sorumluluklar aldım. Yol arkadaşlarımla birlikte çıktığımız bu yolda, önümüzde iki seçenek vardı. Ya sessizce geri çekilecektik ya da şartlar değişse bile sektörümüze verdiğimiz sözden vazgeçmeyecektik. Biz, ekip arkadaşlarımızla beraber ikinci yolu seçtik. Çünkü bu yola ünvan işin değil, bu sektöre hizmet etmek için çıktık. Birlikte inandığımız bir geleceği kurmak için çıktık.

Belki kısa bir süre boyunca, ünvanım resmi olarak başkan olarak anılmayacak. Ama bu süre zarfında ekibimizle birlikte yönetimin tam da içinde olacağım. Sorumluluk alacağım, çalışacağım, üreteceğim, mücadeleye de devam edeceğim. Liderlik, en zor anda geri çekilmemek, değişen şartlara rağmen yolundan dönmemek ve birlikte yürüdüğün insanlara verdiğin sözü sonuna kadar taşımaktır. Bu, yarım bırakılmayan bir mücadelenin, tutulan bir sözün ve sabırla taşınan bir inancın gereğidir.”

Yakın zamanda, yönetim kuruluna gelmeleri halinde hedeflerini ve projelerini açıklayan Emiroğlu “Bugün aldığımız bu kararı, bu duruşu ve bu iradeyi sizlerin değerlendirmesine bakıyoruz. Çünkü sizler neyin samimi, neyin hesaplı, neyin emek, neyin fırsatçılık olduğunu çok iyi görüyorsunuz. Biz pes etmeyi değil, devam etmeyi seçtik. Biz kırılmayı değil, daha sağlam durmayı seçtik. Biz vazgeçmeyi değil, sektörümüze verdiğimiz sözü tutmayı seçtik. Çünkü mesele, sektörümüzün sadece bugünleri değil, yarınlarıdır. Mesele, bu sektörü yarınlara kimlerin gerçekten taşıyacağıdır.

Biz sektörümüze, sektörümüzün adaletine ve vicdanına sonuna kadar güveniyoruz. Şunu tekrar belirtmek istiyorum ki, Ali Emiroğlu olarak ben ve ekibimiz hep birlikte bu kutsal görevi olan inanç ve kararlılıkla devam ediyoruz. Yaşadığımız bu sürecin değerlendirilmesini sektörümüzün takdirlerine bırakıyor. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği şimdiki Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yeni dönem başkan adayı Metin Çekiç de seçime sayılı günler kala mevcut yönetimin büyük bölümünden destek aldığını açıkladı. Söz konusu destek açıklamalarında, son dönemde hayata geçirilen projelerde sağlanan uyum ve sektörel kazanımların devamlılığına vurgu yapıldı. Geçtiğimiz günlerde projelerini de açıklayan Çekiç seçim için saha ziyaretlerine ve üyelerle birebir görüşmelere devam ettiklerinin altını çizdi.

Haberlere Abone Olun

UYARI

Bu haber/makale bir “Madencilik Türkiye Dergisi” içeriğidir. Her hakkı Mayeb Basın Yayın Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır.” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikDoruk Madencilik İşçilerinin Eylemleri Ankara’da Devam Ederken Yıldızlar SSS Holding’ten Açıklama Geldi