İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve İMİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret etti.

Yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatı, 150 bin kişiye sağladığı istihdam ve yer altından çıkardığı madenler ile ülkenin ham madde bağımsızlığını yakalamasında en önemli katkıyı veren madencilik sektöründe, sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantı hakkında bilgiler paylaşan Eyüp Batal; Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sektörümüz açısından çok kıymetliydi. Yaptığımız görüşmede sorunları ve çözüm önerilerimizi aktarma fırsatı bulduk. Sayın Yılmaz, taleplerimizle ilgili süreçleri yakından takip edeceklerini iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın yaklaşımı ve konular üzerinde hassasiyetle durması, bizleri gelecek adına umutlandırdı.” diye konuştu.

Görüşmede iletilen konularla ilgili de bilgilendirme yapan Eyüp Batal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yasa ile düzenlenmiş ve kazanılmış hakların korunması, sektörümüz için çok önemli. Diğer taraftan, Orta Vadeli Program (OVP)da hedeflenen madencilik sektörüne yönelik kanun ve düzenleyici işlemler için Cumhurbaşkanı Yardımcımıza teşekkürlerimizi ilettik. OVPde yer alan maddelerin gerçekleşmesi için atılan adımların madencilik sektörü açısından çok kıymetli olduğunu ilettik. Özellikle OVPde yer alan Tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin birbiriyle uyumlu bir kurumsal yapılanmaya kavuşturulmasını teminen bu faaliyetlerin tek elden yönetilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacaktır.’ maddesinin hayata geçirilmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu ilettik. Böylece, madenciler 27 ayrı kurumdan izin almadan, tüm süreçlerin tek durak ofis’ mantığıyla yönetildiği bir modelle ilerleyebilecektir. Bu model ile uzun süren süreçler kısalıp, yatırımların devreye girmesi de hızlanacaktır. Ayrıca, her kurum için ayrı ayrı ödenen bedeller de ortadan kalkacaktır. Diğer taraftan, 27 farklı kurumdan alınan izinlerle birlikte ödenen bedellerin de artık madenciyi ciddi şekilde zorlamaya başladığını, bu bedellerin makul seviyelere çekilmesini talep ettik. Ayrıca, madencilere geçmiş dönem ödemeler konusunda destek verilmesi de taleplerimiz arasında yer aldı.”

Yine, OVP’de yer alan ‘Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu yararına faaliyet olarak tanımlanacak ve madenlerin işletilmesinin türlerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre detaylı olarak ele alındığı yatırım güvencesini artıracak yeni bir temel düzenleme hazırlanacaktır.’ maddesinin de sektör açısından çok kıymetli olduğunu kaydeden Eyüp Batal, “OVPde yer alan maddelerin hayata geçmesi noktasında elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a söyleme fırsatı bulduk. Sektörümüz açısından büyük önem taşıyan ruhsat güvencesinin sağlanması’ konusunu da geniş perspektifte ele aldık. Ruhsat güvencesinin ülkedeki madencilik yatırımlarının artması noktasında büyük önem taşıdığını söyleme fırsatı yakaladık.” ifadelerini kullandı. Maden sektörünün şu anda en büyük sorunları arasında yer alan geçici olarak tatile giren sahalardan alınan bedeller konusunun da yapılan görüşmede gündeme geldiğini dile getiren Eyüp Batal, Bu konuda da Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından geçici tatil verilen ruhsatlarda, izin sahibinin müracaat etmesi halinde, geçici tatil süresinde bu ruhsat içerisindeki izinli sahalardan arazi izin bedeli alınmamasını talep ettik.” diye konuştu.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEti Bakır Tereksay İşletmesinin Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Sonraki İçerikTürkiye, Maden Kurtarma Yarışmaları ile Olası Afetlere Karşı Hazırlanıyor