Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren Eti bakır A.Ş. Samsun Bakır İzabe ve Elektroliz Tesisi ile birlikte yurdun dört bir yanındaki maden kaynaklarını sürdürülebilir gelişme çerçevesinde değerlendirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüp ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor. Şirketin yurtiçi ve yurt dışı yatırımlarındaki güncel durumu değerlendirmek üzere Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş ile görüştük.

Eti Bakır olarak ülkemizdeki faaliyetleriniz hakkında özet genel bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’de madenden son ürüne üretim yapabilen tek tesise sahip olan Eti Bakır’ın Samsun’da bulunan izabe tesisinin yanı sıra Küre, Artvin, Siirt, Adıyaman, Halıköy ve Mardin’de maden ve maden zenginleştirme tesisleri bulunuyor. 2004 yılında Özelleştirme İdaresi’nden alınarak Cengiz Holding çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan Eti Bakır’a 20 yılda altyapı, yenileme, Ar-Ge ve teknoloji alanlarında çok önemli yatırımlar yapıldı. Bugün, yıllık 70.000 tonluk katot bakır üretim kapasitesi bulunan Eti Bakır, Türkiye’nin ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılıyor. Türkiye’nin En Büyük Sanayi Şirketleri sıralamasında 2022’de 25’inci sırada yer alan Eti Bakır, 5.500 kişiye istihdam sağlıyor.

İşletmelerinizdeki güncel üretim ve istihdam verileri nelerdir?

Eti Bakır’ın Halıköy ve Mazıdağı işletmesi dışında tüm işletmeleri, aynı bölgeden çıkardığımız tüvenan bakırı, konsantre bakır haline getirerek Samsun’daki izabe tesisimize gönderiyoruz. Samsun’daki tesisimizde tüm işletmelerimizden gelen bakır konsantresi katot bakıra dönüştürülüyor. Küre İşletmemize entegre olarak kurulan Mardin Mazıdağı İşletmemizde, Küre’den çıkarılan tüvenan bakırın artığı olan pirit konsantresinin içinden kıymetli madenleri alıyoruz; ayrıca gübre üretimi yapıyoruz.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 109. sayı 110.-114. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikATEX Sertifikalı Yer Altı Sondaj Makineleri ile Patlayıcı Ortamlarda Güvenli Kullanım Sunuyoruz
Sonraki İçerik2023 Yılı Ocak Ayı Yatırım Teşvik İstatistikleri Belli Oldu