Kok prosesinde üretilen katran, suyun yanı sıra çözünmüş amonyak, hidrojen sülfür, alüminyum klorür ve kömür tozu da içerir. Katran temizlenirken ve işlenirken su ve katı maddeler mümkün olduğunca ayrılmalıdır. Katranın saflığı, değeri açısından kritik öneme sahiptir. Katranın saflığını artırmak, katranın değerini artırır ve aynı zamanda tank temizleme döngülerini uzatarak üreticilerin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlar. Üç fazlı dekantör santrifüj katran, amonyaklı su ve katıları aynı anda ayırır. Bu ayırma son derece verimli olmakla beraber aynı zamanda saflaştırılmış katranın su içeriğini de %2’nin altına düşürmektedir.

Shanxi Coking Group, 1969 yılında toplam 23,1 milyar Yuan varlıkla kuruldu. Mevcut JN60 6 parçalı kok fırını, 3,6 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde tasarlanmış olup, 300.000 ton/yıl kömür katranı işleme, 350.000 ton/ yıl metanol, 100.000 ton/yıl benzen rafinasyonu ve yıllık 80.000 ton karbon siyahı üretim kapasitesine sahiptir. Ağırlıklı olarak kok, amonyum sülfat, endüstriyel naftalin, asfalt, antrasit, temizlik yağları, fenoller, karbon siyahı, metanol ve benzen olmak üzere 45 ürün üretmektedir.

Shanxi kok fabrikasının tesis müdürü Yongqing Yang, katran işleme için üç fazlı dekantör santrifüj kullanımı ile ilgili şunları söyledi: “İşlemeden sonra suyu alınan katranın kalitesi gereksinimleri karşılamalıdır. Bu son derece önemlidir. İkinci olarak, ham katran işleme için uzun vadeli istikrarlı çalışma esastır. Üçüncüsü, santrifüjün kalitesi, yedek parça kullanımını
ve onarım maliyetlerini azaltmak açısından kritik öneme sahiptir ve şirkete büyük miktarda para tasarrufu sağlayabilir.” 2005 yılında, farklı alternatiflerin çeşitli avantajlarını karşılaştırdıktan sonra Shanxi Coking Group, Flottweg’i tercih etti ve katran susuzlaştırma prosesi için dört adet Flottweg Tricanter® üç fazlı dekantör santrifüj satın aldı ve şu anda saatte yaklaşık 45 metreküp üretim kapasitesine sahiptir. Tehlikeli bir alan olan katran işleme alanı, Flottweg’in patlamaya dayanıklı makineleri ile 17 yılı aşkın süredir güvenli bir şekilde çalışarak zehirli veya yanıcı gazların oluşturduğu güvenlik tehlikelerinden kaçınmaktadır.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 117.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTavşan Projesi’nin Sonuçları Umut Vadediyor
Sonraki İçerikŞile Maden Havzasının Kentsel Dönüşüm ve Olası İstanbul Depremi Kapsamında Önemi