Son dönemde sanayinin büyümesi ve kentleşmenin ilerlemesi ile birlikte inşaat faaliyetlerinin (beton, çimento, asfalt, balast vb.) gelişmesi ve maden ham maddelerine ihtiyacın artması sonucu kırma-eleme tesisleri ve ilgili ekipmanların kullanımı önem kazanmıştır. Önemi gittikçe artan kırma-eleme teknolojisinin madencilik sektöründe yer altı ve yer üstü maden ocaklarından çıkarılan cevherlerin işlenmesinde, boyut küçültme işlemi ilk aşamadır ve nihai ürün olarak kullanıma uygun hale gelene kadar birçok farklı süreç uygulanmaktadır. Agrega ve cevherler işlenmesi esnasında kırma, öğütme, sınıflandırma ve susuzlandırma gibi bir dizi zenginleştirme işleminden geçmektedirler. Bu nedenle partiküller üzerinde oluşan kuvvetleri ve bu kuvvetlerin ekipman üzerinde oluşturduğu gerilmeleri hesap ediyor olabilmek büyük önem arz etmektedir. Bu proses işlemlerinde hesaplamalar gerçekleştirilirken partiküllerin temas halinde bulunduğu ekipmanlar ile gerçeğe yakın davranışının nümerik olarak analiz edilmesi, söz konusu makine ve ekipmanlarının performansının optimize edilerek endüstrideki büyük ölçekli süreçlerde verimlilik ve ürün kalitesi geliştirilirken tasarım ve işletme maliyetlerinin azaltılmasını mümkün kılmaktadır.

Bu doğrultuda, Cundall ve Strack5 (1971) tarafından geliştirilen Ayrık Elemanlar Metodu (DEM), katı partiküllerin davranışını hesaplamak için parçacıklar ve sınırlar arasındaki etkileşimi ortaya koymaktadır ve böylece tasarıma yönelik süreçlere ilişkin fikir edinilmesinde kritik bir rol oynamaktadır.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 110. sayı 42-46. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSavaş Şahin: “Esan Olarak İnsan Odaklı Bir Yaklaşımla Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”
Sonraki İçerikSürdürülebilir Madencilikte Wilo’nun Rolü