Gerçekleştirdiği yatırımlar ile Türkiye’de ve dünyada adından söz ettiren, ortaya çıkardığı ürünler ve projeler ile sektörde ilklere imza atan ve kalitesiyle sektörünün aranan markası
Jeoges Makina ve Sondaj Ekipmanları firmasının Satış ve Pazarlama Direktörü Kaan Şimşek ve Karotlu Sondaj Ürün Müdürü Kübra İlik ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Çamur pompaları konusunda da sektöre iddialı işler yapıyorsunuz. Ürettiğiniz çamur pompalarının avantajları nelerdir?

Kaan Şimşek: Çamur pompası, karotlu sondaj operasyonunda ana bileşenlerden biridir. Sahada çalışan bir kişiyseniz çamur pompaları ile ilgili hep benzer ve sorun teşkil eden
cümleler duyarsınız. Bu sorunların üzerine çamur pompasının geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya başladık. Bu konuda bizi sektör de destekledi ve taleplerini iletti.

Jeoges olarak pompa üretmeden önce şuna karar verdik: Çamur pompasının pompa kısmı, bizden 3 sene önce bir pompa alan firma ile 10 sene sonra alacak firmanın pompasının
aynı standartta olması lazım. Yani biz bugün bulduğumuz ya da elimize geçen ürünle değil, her zaman aynı standartta yapmalıyız. Bu sebeple ilk yaptığımız şey standardizasyonu
sağlamak oldu. Bu standardizasyonu da şöyle sağladık: Dünyada bu işi yapan kabul görmüş standarta sahip iki firma var, Jeoges olarak bu iki firmadan bir tanesinin orijinal versiyonunu aldık ve kendi bünyemizdeki yazılım ve çizim birimimizde ürünün katı modellerini çıkarttık. Ardından sektör beklentilerine göre bir kaç konuda geliştirerek, fabrikamızdaki CNC’lerde işledik. Ürünün çizimi doğru olduktan sonra hatalı çıkma durumu söz konusu olmuyor. Böylece standart kaliteyi sağlamış olduk.

Çamur pompasında hedefimiz; en yüksek güce ve en az yakıt tüketimine sahip motoru seçmek oldu. Motor konusunda kaliteyi de yakaladıktan sonra Jeoges olarak bizim kendi
tasarımımız olan şanzımanı ön plana çıkardık. Çamur pompalarında geçmişte kara düzen diyeceğimiz şanzımanlar kullanılıyordu. Artık geliştirdiğimiz şanzıman ile neredeyse sıfır problemle çalışıyoruz.

Bu iki parametre dışında çamur pompalarında en önemli farkımız elektronik aksamı diyebiliriz. Pompaların her bir noktasına, pompanın çalışmasına engel olmayacak, operatörü
zorlamayacak ve çalışma şekline müdahale etmeyecek sensörler yerleştirildi. Bu sensörlerin faydası şunlar oldu: Çamur pompasına dijital ekran ekledik. Dijital ekranda, aynı sondaj makinesinde olduğu gibi motorunuzun tüm çalışma parametrelerini görebiliyorsunuz. Ayrıca servis zamanı geldiğinde size pompa bildirim veriyor. Herhangi bir arıza durumunda ekranda uyarısını görüyorsunuz. Hatta arızaya ait hata kodlarıyla beraber, hangi arıza nerede ve ne değiştirmen gerekiyor şeklinde size bilgiler veriyor. Bu şekilde arıza bildirimlerini görerek direkt müdahale edebiliyorsunuz.

Çamur pompalarımızı da yurt içinde ve yurt dışında birçok firmaya sattık. Müşterilerimizden de çok güzel geri dönüşler alıyoruz.

Sektörün şu anki durum ve gelecekteki potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kübra İlik: Türkiye’de yaşıyoruz. Ekonomik olarak bazı sıkıntılar olsa da önümüzdeki dönemde madencilik sektörünün yine en az aynı ivme ile yoluna devam edeceğini düşünüyorum.

Sahaya gittiğimizde maden üreticilerinin bazı sıkıntıları olduğunu görüyor ve duyuyoruz. Piyasanın eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Hatta bazı üreticiler malzemeyi çıkartıp depoladıklarını ama satamadıklarını söylüyor ama ben bu sıkıntının geçici olacağını düşünüyorum.

Kaan Şimşek: Kübra Hanım’ın söylediklerine yüzde yüz katılıyorum. Günün sonunda yaşadığımız coğrafyadan kaynaklanan sorunlar olsa da ülkemiz madencilik sektörünün
bunlardan çok az etkileneceğini, sektördeki 20 yıla yaklaşan tecrübemle söyleyebilirim.

Ülke olarak bugüne kadar bir çok kriz yaşadık. Hepsini de bir şekilde atlattık. Ülkemizde ve dünyada hammaddeye ihtiyaç olduğu sürece, maden sektörü durmayacak. Hayat devam ediyor. Maden sektörünün durması demek hayatın durması demek. Ne zaman ki hayat durur o zaman sektörümüzle alakalı endişe edebiliriz.

Günün sonunda sektör ile alakalı hiç umutsuz ve mutsuz değilim. Hatta Jeoges olarak pandemi döneminde izinlerimizi alarak mesai yapmış bir firmayız. Çünkü pandemi döneminde bir çok sektör dururken madencilik sektörü çalışmaya devam etti.

Madencilik sektörünün her zaman bir şekilde albenisi olmuştur. Günümüzdeki modern insanın bu sektöre ve madencilik sektörüne hizmet eden bizim gibi firmalara ihtiyacı var.

Jeoges olarak, her zaman üretim diyoruz, kalite diyoruz, insana ve emeğe saygı diyoruz.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 118.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikSSR Mining Çöpler Madeni İyileştirme Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi
Sonraki İçerikMaden İhracatı İlk 4 Ayda 1,8 Milyar Doları Geçti