Sizlerle sektörümüzde sık duyulan kelimeler ve bu kelimelerin kömür madenciliğindeki karşılıklarından bahsetmek istiyorum: Jeoloji, sondaj, formasyon, drenaj, jeolojik kesit, harita…

Jeolojik çalışmalar bir arazide; cevherin varlığını belirlemede, arama-ön arama çalışmalarında kısacası madenin varlığını somutlaştırmada anahtar niteliğindedir.

Madencilik genel olarak yerkabuğunda bulunan ve insanlığa gerekli olan minerallerin aranması, bulunarak çıkarılması gibi işlemleri kapsar. Gerek yer altı gerekse açık maden işletmeciliğinde mineral üretimine geçmeden önce maden yatağında bazı aramalar yapılarak maden yatağının varlığı ve yaygınlığı saptandıktan sonra miktar, kalite yani rezerv ve tenör ile mineralin özelliği hakkında bilgi toplanır. Yatağın rezervi ve tenörü yeterli şekilde bilindikten sonra minerale olabilecek talep göz önünde bulundurularak senelik üretim, maden yatağının ömrü ve işletme için gerekli olacak yatırım miktarı saptanır.

Bölge yapısının stratigrafisi, yapısal-tarihsel ve genel jeolojisi, gözlenen formasyonların yaşları gibi veriler bize maden varlığını yorumlamada bakış açımızı yönlendirmede önemli rol oynar.

Süreç arama/keşif süreci ile başlar. Proje sahasının yapısal karmaşıklığını çözmek için ve rezerv hesaplamalarına bağlı yorum yapabilmek için yer üstünden sondajlar yaparak ilk adımları atarız.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 111. sayı 128-130. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKuyaş Yatırım Madencilik Sektörüne Giriyor
Sonraki İçerikMaden Sektörünün İhracatı İlk 6 Ayda 2,8 Milyar Dolar Oldu
Furkan Alga
Bilgi-İşlem Destek, İletişim / Madencilik Türkiye Dergisi