Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) ile Termik Santral ile Elektrik Üreticisi Sanayici ve İşadamları Derneği (TERSANED) arasında yerli kömür ikamesine ilişkin niyet protokolü imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı 5 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda imzalanan anlaşma ile kömür ithalatının azaltılıp yerli kömür kullanımının artırılması hedefleniyor.

Ankara’da gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Dönmez KÖMÜRDER ve TERSANED arasında imzalanan protokolle kömür ithalatının azaltılması yönünde önemli bir adım daha atıldığının altını çizerek “Bugün termik santrallerde kullanılmak üzere yaklaşık 23 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Bu protokolle birlikte, ithal kömürün ilk aşamada yüzde 10’luk bölümünü yerli kömürle ikame edeceğiz. Sonrasında bu rakam artarak devam edecek. Böylece 4,6 milyon ton yerli ikameyle 414 milyon dolar ülke içerisinde kalacak ve cari açığın kapanmasına hatırı sayılır bir miktarda katkı yapmış olacağız. Sadece bu protokolü takiben yapılacak yerli kömür üretimiyle dahi; yaklaşık 12,5 milyar kWh’lık elektriği yerli kaynaklardan elde edeceğiz. Yani Ankara’nın bir yıllık elektrik tüketimi kadar bir üretimi bu protokol sayesinde karşılamış olacağız. Öz kaynaklarımızdan yapılacak bu elektrik üretimiyle enerjide dışa bağımlılığımız daha da azalacak. Böylece, “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” hedefimize daha da yaklaşmış olacağız” şeklinde konuştu.

İmzalanan Protokol kapsamında; yurt içinde faaliyet gösteren kömür santrallerinde yerli kömürün kullanımı teşvik edilecek. Diğer taraftan yerli kömür fiyatının belirlenmesine yönelik kriterler de protokol kapsamında yer alıyor. Protokol ile Hükümet politikasına uygun olarak yerli kömür üretiminin artırılması, ülke rezervlerinin değerlendirilmesi, ithal kömür ikamesinin azaltılması ve döviz açığının azalmasına katkı koyulması sağlanacak. Aynı zamanda kömürlü santrallerin hammadde girdilerini yerli kaynaktan sağlayarak maliyetlerinin düşürülmesi ve döviz baskısının azaltılması hedefleniyor. Protokolle yerli kaynaklarımızın enerji üretimindeki ağırlığı artırılırken, aynı zamanda yatırımcılar tarafından doğrudan ve dolaylı birçok istihdam alanı da oluşturulacak. Protokolün işleyişini takip etmek amacıyla tarafların ve Bakanlığın temsilcilerinin katılacağı bir komite kurulacak. Kamu ve özel sektörde görevli ihtisas sahibi uzmanların yer alacağı komite, protokolün uygulamaya geçişini takip edecek ve raporlayarak Bakanlığa sunacak.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikMaden Sahaları Tanıtım Bülteni 23. Sayısı Çıktı
Sonraki İçerik3. Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı ve Sergisi İstanbul’da Gerçekleştirildi