Kitabı yalnızca mağazamızdan satın alabilirsiniz. Mağazamıza ulaşmak için tıklayın.

Türk Maden Endüstrisi’nin önemli simalarından Dr. Yusuf Ziya Özkan tarafından kaleme alınan ve alanında ilk ve tek Türkçe yayın olan “Maden Arama Projelerinin Optimizasyonu” kitabı çıktı.

Maden arama, maliyeti milyonlarca doları bulan bir bilgi toplama sürecidir. Maden yataklarını bulmak ve tanımlamak için gerekli bilgileri toplayan ve bulunan yatağın işletilip işletilemeyeceğini veya en kârlı ne şekilde işletilebileceğini değerlendiren çeşitli faaliyetlerden oluşur. Geleneksel maden aramaları yinelemeli yaklaşıma dayanır. Bu yaklaşımda, tüm seçenekler göz önüne alınmaz.  Arama mühendisi başarılı olacağını düşündüğü makul bir arama seçeneğini gerçekleştirir. Mesela mevcut verilere göre tanımlanan arama hedeflerini tespit edebilmeyi ya da doğrulanmış bir arama hedefinde kaynak tahmini yapabilmeyi mümkün kılacak şekilde sondaj programı tasarlar ve uygular. Ortaya çıkan sonuca bakarak arama programının amaca uygunluğunu ve performansını değerlendirir ve arzu edilen sonuca ulaşana kadar arama programını gözden geçirir.

Geleneksel yaklaşımın tersine maden arama tasarımlarının optimizasyonu yaklaşımında, tasarlanan arama seçenekleri uygulanmadan önce muhtemel sonuçları üzerinden değerlendirilerek optimize edilmeye çalışılır. Amaç minimum kaynakla (zaman, maliyet vb.) maksimum bilgiyi elde edebilecek programı seçmek ve aynı zamanda beklenen faydası maliyetini aşmayan herhangi bir arama programının uygulanmasına izin vermemektir.

Ülkemizde maden arama projeleri uygulamalarında optimizasyon, muhtemelen optimizasyon yöntemlerine aşina olunmaması nedeniyle hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Bu konuda hiçbir Türkçe kitap da yayınlanmamıştır. Bu kitap, uzun meslek hayatında “maden arama tasarımları nasıl optimize edilir?” sorusunun peşine düşen yazarın son 50-60 yılda bulabildiği yanıtları okuyucularla paylaşmak için hazırlanmıştır. Kitabın ülkemizde bu alandaki boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.

Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak optimizasyon kavramı ve yöntemleri ele alınmaktadır. İkinci bölüm, buluşa yönelik arama tasarımlarının optimizasyonuna odaklanmaktadır ve iki alt bölümden oluşmaktadır. Bunların ilkinde maden aramalarında hedefleme, ikincisinde tanımlanan hedefleri test etmek için yapılan arama sondajlarının optimizasyonuna yer verilmektedir. Üçüncü bölüm ise kaynak tahminine yönelik sondaj tasarımlarının optimizasyonu ile ilgili olup üç alt bölümden oluşmaktadır. İlk alt bölümde örnekleme ve örnekleme tasarımları, ikinci alt bölümde örnekleme hataları ve üçüncü bölümde örnekleme amacıyla yapılan kaynak tahminine yönelik sondaj programı tasarımlarının optimizasyonundan söz edilmektedir.

Dr. Özkan’ın kaleme aldığı ve baskısı DAMA Mühendislik A.Ş. tarafından üstlenilen “Maden Arama Projelerinin Optimizasyonu” adlı bu eser, maden arama projelerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlarken, sektördeki profesyoneller için vazgeçilmez bir kaynak haline gelecektir.

Kitabın içindekiler bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

1951’de Elâzıg Ağın’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu burada tamamladı. Ankara Atatürk Lisesini ve Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümünü bitirdi. Guleman ofiyoliti ve krom yatakları konusunda doktora yaptı. 1977’de MTA Genel Müdürlüğü, Maden Etüt ve Arama Dairesinde çalışmaya başladı. MTA dışında The Robertson Group plc (İngiltere) ve Eti Krom AŞ’de çalıştı. Son 18 yıldır da DAMA Mühendislik AŞ’de çalışmaktadır.

Meslek hayatı boyunca Türkiye basta olmak üzere birçok ülkede, arama sürecinin her aşamasındaki çok sayıda krom, nikel, PGM, demir, boksit, baz metal, altın, antimuan, kömür ve flüorit, grafit arama projelerinde görev aldı. Birçok yatağın keşfine, kaynak tahmini ve fizibilite çalışmalarına katkıda bulundu. Aynı zamanda birçok maden arama projesinin geliştirilmesi, değerlendirilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi (review), gözetimi (audit), durum tespiti (due diligence) ve değerlemesinde (mineral valuation) sorumluluk üstlendi. 400’e yakın teknik raporu ve çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır. Ayrıca TMMOB Jeoloji Mühendisliği tarafından 2004 yılında yayınlanan “Arama Projelerinin Tasarımı ve Değerlendirilmesi” ve Maden Jeologları Derneği’nin katkılarıyla yayınlanmış “Maden Ruhsat Sahaları Değerleme Yöntemleri” başlıklı kitapları bulunmaktadır.

Kitabı yalnızca mağazamızdan satın alabilirsiniz. Mağazamıza ulaşmak için tıklayın.

 

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMartin Engineering’den Depremzedelere Destek
Sonraki İçerikHayatımız Maden Çalıştayı’nda “Madencilik Bakanlığı” Kurulmalı Dendi