Harita, yeryüzünün tümünü ya da bir parçasını belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösteren dünyanın en eski bilimlerinden biridir. Bu bilimin gelişmesine matematik, fizik, astronomi gibi birçok bilim dallarının da katkıları olmuştur. Harita ve haritacılık kavramı günümüzde isminin ifade ettiği anlamın daha da fazlasını içermektedir. Ülkemizde jeodezi ve fotogrametri, geomatik gibi farklı isimler ile biliniyor olsa da genel olarak kullanılan tek bir isimden bahsedebiliriz: “Haritacı”. Haritacı yoğun ölçme teknikleri kullanır, mekânsal bilgileri toplayarak modeller, değerlendirir ve çeşitli amaçlara yönelik haritaları bu bilim dalları ve teknoloji disipliniyle objektif bir şekilde sunar. Haritalar ait olduğu topoğrafyayı doğru temsil etmesinin yanı sıra estetiği ile de önemlidir.

Birçok projede altlık olarak kullanılan haritalar proje başlangıcında ilk gereksinim duyulan ve her zaman el altında bulunması gereken bir araç durumundadır. Günümüzde mühendislik ilkelerine bağlı madencilik faaliyetleri arttıkça bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi konusunda kolaylık sağlayacak haritaların üretilmesi ve maden haritacılığı daha önemli hale gelmiştir. Yer altı ve yer üstünde yapılan madencilik faaliyetlerinde arama, planlama, hazırlık ve üretim aşamalarının her birinde ölçümler ile oluşturulan harita ve modellere fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri ve mekânsal bilgilerle üretilen bilgi veren haritalar haricinde, mühendislik yapılarının ve hassas projeleri sahada aplike edilmesini sağlayacak haritalar da oldukça önemlidir.

Genel olarak arama faaliyetleri ile başlanılan, cevher üretimi ve zenginleştirme ile devam edilen, kapatma ve doğaya yeniden kazandırılma ile sonlandırılan maden projelerinde faaliyetlerin daha verimli ve güvenli yapılabilmesi madenciliğin ilk adımı, yani arama faaliyetleri ile mümkündür. Fotogrametrik haritalar, maden yataklarını gösterir haritalar, jeolojik, jeofizik ve jeokimya gibi çalışmalar ise arama faaliyetlerinin temelini oluşturur.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 101. sayı 52. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilikte Flottweg Dekantörler
Sonraki İçerikTürkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu’ndan Açıklama