Türkiye ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan madencilik sektörü, yılın ilk çeyreğinde ihracat atağına geçti. Türkiye’nin maden ihracatı bu yılın ilk üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 8,1, miktar bazında ise yüzde 11 artışla 1 milyar 102 milyon dolar olarak gerçekleşti. Maden ihracatı Mart ayında 377 milyon dolar oldu.
Madencilik sektörünün ihraç ettiği endüstriyel ham maddelerin tek başına yüzde 44’lük bölümünü oluşturan doğal taşın, Mart ayındaki ihracatı 139,5 milyon dolara; yılın ilk üç ayındaki ihracatı ise 409,8 milyon dolara ulaştı. Doğal taş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,9 ve değer bazında ise yüzde 6,3 oranında artış kaydetti.
Yılın ilk çeyreğinde madencilik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika olarak sıralanırken, Türkiye’nin en fazla doğal taş ihraç ettiği ülkeler de; Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan oldu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve sektörün her geçen gün yeni pazarlara girdiğini vurgulayan İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “Maden ve doğal taşta 2018 yılı için 6 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik. Bir yandan mevcut pazarlardaki payımızı artırmak diğer yandan da yeni pazarla girmek için kesintisiz çalışıyoruz. Türkiye’nin yüksek oranlarda ihracat yapamadığı ve/veya rakiplerimiz olan İtalya ve İspanya’dan daha az ihracat yaptığı, dünya ithalatından yüksek oranda pay alan ülkeleri hedef olarak belirledik. Bu kapsamdaki ilk 10 ülke olan Hindistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Kanada, Katar, Meksika, Lübnan, Hong Kong, Rusya, Singapur ve Malezya’yı hedef pazar olarak önümüze koyduk. Bunun yanı sıra özellikle sektörü düşük fiyat sıkıntısından kurtarmamıza olanak sağlayacak Turkish Stones markasını tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
2018 yılının sektör açısından kritik bir yıl olduğunun altını çizen Aydın Dinçer, “Ülkemizin 500 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedeflerine uygun olarak, sektörümüz için 2023’te 15 milyar dolarlık ihracatı hedef olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için her yıl yüzde 25’lik bir büyümeyi istikrarlı olarak kaydetmek zorundayız” diye konuştu. 2018 yılının kaçırılması halinde bu hedefe ulaşmak için sonraki yıllarda daha yüksek büyüme oranlarına ihtiyaç duyulacağını söyleyen Aydın Dinçer, “Bu yüzden, maden üretimini hızla artırmak zorundayız. Bunun için de maden işletmeleri için gerekli izinlerin hızlanmasını istiyoruz” dedi.