Maden sektörünün ilk 6 aylık ihracat verileri açıklandı. Maden ihracatı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,09 düşüşle 2 milyar 815 milyon dolara geriledi. Geçen yılın aynı döneminde ihracat 3 milyar 239 milyon dolar seviyelerindeydi. Haziran ayı ihracatına bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına göre düşüş yüzde 18,64 oldu. Haziran ayı ihracatı 594 milyon dolardan, 483 milyon dolar seviyesine geldi. 2023 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine oranla ürün grubu bazında metalik cevherler yüzde 20,02 düşüş ve 970 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. İkinci sıra 907 milyon dolarla doğal taşların oldu. Doğal taş ihracatında düşüş yüzde 13,44’ü buldu. Üçüncü sırada yer alan endüstriyel mineraller ihracatında ise yüzde 15,77’lik düşüş yaşandı. Endüstriyel mineral ihracatı ilk 6 ayda 579,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Daralan Küresel Piyasalar Etkili Oldu

İlk 6 aylık ihracat verilerini değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Derviş Han Elmacı, “2023 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki madencilik açısından da zor bir yıl olarak başladı ve zor bir yıl olarak geçiyor. Bu durum ihracat rakamlarına da yansıdı. 2023 yılı ilk altı aylık maden ihracat verilerini ele aldığımızda, bütün maden sektörü kalemlerinde düşüş yaşandı. Bu düşüşün sebepleri arasında, başta enerji olmak üzere artan üretim maliyetlerine rağmen; artırılamayan ürün fiyatları ve döviz kurları sayılabilir. Maden üretimi için gerekli olan fakat geciken veya alınamayan mülkiyet izinleri ve diğer izinler sektörü derinden etkiliyor. Pandemi sonrası yaşanan başta iş makinesi olmak üzere, maden üretim sarf malzemeleri tedariki de maden üretimini zorlaştırıyor. Maden ihracatındaki hem miktar hem fiyat olarak düşüşün en önemli sebebi ise başta ABD pazarı olmak üzere daralan küresel piyasalar. Bunun dışında belirsizlik ortamı da ihracatı etkileyen unsurlar arasında. 2023 yılı sonu için beklentimiz de ilk 6 ayla benzer özelliklerde. Bununla beraber, şartlarda ve durumlarda yaşanılacak gelişmelere göre maden ihracat rakamlarında iyileşmeler görülebilir.” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKömür Madenciliğinde Jeolojik Faaliyetler ve Jeoloji Mühendisleri
Sonraki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi’nin 112. Sayısı Çıktı
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi