T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” tarafından desteklenen, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB)’nin koordinatörü olduğu ‘Su Kaybının Önlenmesi Yoluyla İklim Değişikliğine Dayanıklılık ve Uyumun Desteklenmesi Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Su Politikaları Derneği’nin eş faydalanıcısı olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi desteği ile hayata geçirilen proje ile endüstride su kullanımı ve su yönetimi konusunda farkındalığın artırılması yoluyla Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum hedefine katkı sağlanması hedeflenirken, projenin amaçları arasında su kayıplarının önüne geçilmesi ve iklim direncinin güçlendirilmesi yer aldı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Öksüz de gerçekleştirilen açılış töreninde bir konuşma yaptı. Madencilik sektörünün, ekonominin temel taşlarından biri olduğunu ve birçok endüstriyel ürünün ham maddesini sağladığını ifade eden Vedat Öksüz, “İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte su kaynaklarının azalması ve suyun kalitesindeki değişiklikler, tüm endüstri alanları gibi madencilik sektörü açısından da son derece önem arz ediyor. Su; madencilik işlemlerinde soğutma, taşıma, madenlerin işlenmesi ve endüstriyel atık yönetimi gibi pek çok alanda kullanılıyor. Su kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi hem sektörümüzün sürdürülebilirliği hem de çevrenin korunması açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Hayata geçirilen bu proje ile de suyun etkin kullanımı ve su kayıplarının azaltılması konusunda farkındalığın artırılmasının hedeflendiğini dile getiren Vedat Öksüz, “Böylece, sektörümüzün ve ülkemizin iklim değişikliği karşısında alacağı önlemler konusunda daha bilinçli olunacak. Ayrıca, iklim değişikliğinin sektörümüz üzerinde göstereceği etkilerin analiz edilmesi sayesinde de geleceğe daha güçlü hazırlanacağız. Madencilik sektörü olarak bizler de işletmelerimizin iklim değişikliğine karşı uyum kapasitesinin artırılmasını ve suyun sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamak için elimizden geleni yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Projenin temel faaliyetleri:

  • İlgili sektörler özelinde iklim değişikliği etki analizleri geliştirilmesi.
  • Firmaların su kullanımlarına dair bir anket ile su kullanımı analiz raporu geliştirilmesi.
  • Dünya çapında su yönetimi konusunda örnek teşkil eden uygulamaların araştırılması ve bulguların yaygınlaştırılması.
  • Mevcut en iyi uygulamaları incelemek için sektör ve akademi temsilcileriyle birlikte yerinde ziyaretler gerçekleştirilmesi ve bunlar hakkında inceleme raporları hazırlanması.
  • Gerçekleşen analizlerden ve ziyaretlerden edinilen bilgilerden yola çıkılarak su yönetimi ve döngüselliğe odaklanan çevrimiçi çalıştaylar düzenlenmesi.
  • Derlenen bilgileri içeren belgesel ve kitapçıklar hazırlanması.
  • Proje boyunca elde edilen tüm bilgiler ve analizler doğrultusunda sektörel eylem planı önerisi hazırlanması.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSondaj Tijleri
Sonraki İçerikSoma Maden Kazasının 10. Yıldönümü