kemerburgaz kömür madeni öncesi ve sonrası
  1. Türkiye’de maden çıkarılan alanlar ülke yüzölçümünün ne kadarını teşkil etmektedir?
  2. Orman alanlarımızın ne kadarı tüm madencilik faaliyetleri için, ne kadarı altın madenciliği için geçici olarak kullanılmaktadır?
  3. Zeytin alanlarımızın ne kadarı imara açılmıştır? Ne kadarı madencilik için kullanılmaktadır? Dünyada bizden başka zeytin alanlarına 3 km mesafede sanayi faaliyetlerini yasaklayan bir ülke var mıdır?
  4. Dünyada bir yılda kaç milyar ton maden çıkarılmaktadır. Türkiye’nin dünya maden üretimindeki payı nedir?
  5. Ormanlarımızdan bir yılda kesilen ağaç miktarı nedir? Madencilik için kesilen ağaçların bundaki payı nedir?
  6. İhalelik maden ruhsatı alanı, maden arama ruhsatı, maden işletme ruhsatı ve maden işletme izni neyi ifade etmektedir? “X ilimizin %60’ının, Y ilimizin % 70’inin madenlere ruhsatlı olduğuna, ülkemizin her yerinin maden çıkarmak için kazılacağına, ormanlarımızın, zeytin alanlarımızın yok edileceğine yönelik iddiaların gerçekçilik payı nedir?
  7. Madencilikte ne kadar dışa bağımlıyız? Enerji maden ve metal ithalatı için bir yılda kaç milyar dolar ödüyoruz?
  8. Maden sahaları maden bitikten sonra ıslah edilerek tekrar tarıma, doğaya kazandırılabilir mi?
  9. “Yerin üstü yerin altından daha değerlidir, madencilik yapılmasın” şeklinde bir yaklaşım kabul edilebilir mi? Madenciliği itibarsızlaştırırsak ülkemizin enerji, hammadde maden güvenliğini nasıl sağlayacağız?
  10. Türkiye’de hangi alanlar madenciliğe kısıtlıdır? Çevre değerlerimizi korumanın bir yolu var mıdır? Gelişmiş ülkeler çevre değerlerini hangi önlemleri alarak korumaktadır?

Yukarıda dile getirilen konulara ilişkin bilgi ve veri sahibi olmadan madenciliği yargılayıp hakkında hüküm verebilir mi?

Madenler üzerinde yaşadığımız yerkürenin yaklaşık binde 3’ünü teşkil etmektedir (Taş ocağı ve doğal taşlar hariç). Maden çıkarılan alanlar ülkelerin yüzölçümünün yaklaşık binde 1’ini teşkil etmektedir.

Örneğin ABD’de bu oran binde 2, Meksika’da binde 1, Kanada’da binde 1’den daha az, Türkiye’de ise binde 1,1dir.

 

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 103. sayı 82. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Yazıyı interaktif dergiden okumak için tıklayın.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikENGIE Fotoğraf Yarışmasında İki Türk Öğrenci Derece Aldı
Sonraki İçerikAtık Susuzlaştırmada Flottweg Z92 Dekantör Santrifüj