Madencilik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde ekonomiye dolaylı yoldan 40 milyar dolarlık katkı yapan madencilik sektörü, sadece Eylül ayında 584,3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Böylece, geçen yılın aynı ayına göre ihracatta yaşanan değer artışı yüzde 39,1 oldu.

Sabah Gazetesi’nden Barış Şimşek imzalı habere göre zengin rezervler ile sanayiye doğrudan katkı sağlayan maden sektörü, 2021 yılının ilk 9 ayında ise 4,38 milyar dolarlık ihracat yaptı. Sektörün, geçen yılın aynı dönemine göre yakaladığı artış oranı ise yüzde 47,96 olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 9 ayında metalik cevherler ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76’lık artış yakalarken, 1,63 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ihraç edilen madenler sıralamasında ilk sıraya yerleşti. İkinci sırada yüzde 24,6’lık artışla 941 milyon dolar getiren işlenmiş doğal taşlar yer alırken, üçüncü sırada ise yüzde 32,1’lik ihracat artışı ile 794,2 milyon dolar sağlayan endüstriyel mineraller yer aldı.

Bu madenleri, yüzde 35,8’lik ihracat artışıyla 622,4 milyon dolar getiren blok doğal taşlar ve yüzde 121,7’lik ihracat artışıyla 217,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen ferro alyajlar takip etti.

Öte yandan, ihracatta Çin pazarı liderliğini korudu. Çin’e yapılan ihracat, geçen yılın ilk 9 ayında 890 milyon dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 45,2 artışla 1 milyar 292 milyon doları aştı.

Türkiye’nin ihracatında Çin’i ABD takip etti. ABD’ye ihracat, bu yıl yüzde 54,4 artarak 419 milyon dolar seviyesine yükseldi. Üçüncü sıradaysa İspanya yer alırken, bu ülke pazarına yapılan ihracat ise geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre yüzde 38,42 artarak 210 milyon doların üzerine çıktı.

Madencilik sektörünün ihracat verilerini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Madende ihracatımız ilk 9 ayda 4,38 milyar dolara ulaştı ki bu, geçen senenin aynı dönemiyle kıyasladığımızda 48’lik artış demektir.

Muhtemelen bu artış trendi devam ederse biz yılı belki 6-6,5 milyar dolar ihracatla kapatmış olacağız. Burada da en büyük pazarlarımızdan birisi Asya. Çin burada en öncü pazarlarımızdan birisi ama dünyanın hemen her yerine birçok maden ürünü ihraç edebiliyoruz.” dedi.

Bor madeninin Türkiye için önemine dikkat çeken Bakan Dönmez, “Milli ürünümüz boru dünyanın birçok ülkesine satıyoruz, yüzde 60-62’ler seviyesinde dünyada pazar lideriyiz. Bu sene belki de bor ihracatında Eti Maden bir rekor kıracak, onun beklentisi içerisindeyiz. Tabi madenciliğe şöyle de bakmak gerekiyor: Bugün günlük yaşamımızda kullandığımız birçok malzemenin ham maddesini üreten, sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi üreten bir sektör. Madencilikte üretim, istihdam ve ihracat potansiyeline sahip bir sektör. Doğrudan 138 bin insanımızı istihdam ediyoruz, dolaylı olarak baktığınızda bunun en az 4-5 katı olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

. .

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKırıkkale Delice Tuzu 11 Ülkeye İhraç Ediliyor
Sonraki İçerikÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İsmi Değişti