Madencilik, insanlık tarihinde önemli bir endüstri olmuştur ve doğal kaynakların çıkarılmasıyla ekonomiye büyük katkıda bulunmuştur. Su izleme çalışmaları,madencilik faaliyetlerinin tüm aşamalarında çevresel etkilerini değerlendirmek ve kontrol etmek amacıyla yürütülür. Bu çalışmalar, su kalitesini ve miktarını belirlemek için yapılan analizleri içerir. Madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarına olan etkilerini belirlemek için düzenli olarak numuneler alınarak laboratuvarlarda analiz edilir. Bu sayede, olası kirlenme durumları önceden tespit edilebilir ve önlemler alınabilir.
Madencilik faaliyetleri başlamadan önce yapılacak su izleme çalışmaları, projenin çevresel etkilerini belirlemek için temel veriler sağlar. Madencilik bölgesinde bulunan su kaynaklarının mevcut durumu faaliyetlerin başlamadan önce belirlenmesi gereken bir faktördür. Bu çalışmalar, suyun miktarı, kalitesi, akış hızı gibi temel özelliklerin belirlenmesini sağlar. Birçok ülkede, madencilik faaliyetlerine başlamadan önce çevresel etki değerlendirmesi ve izin alınması yasal bir zorunluluktur. Su izleme çalışmaları, madencilik faaliyetlerinin nasıl yapılacağını belirlemek için önemli veriler sağlar. Özellikle çevresel açıdan duyarlı bölgelerde, uygulanacak tekniklerin su kaynaklarına olan etkileri büyük bir önem taşır.
MITTO olarak, madencilik faaliyetleri öncesinde, sırasında ve sonrasında su izleme çalışmaları yapmaktayız. Bu çalışmaların öncesinde, ilgili alanın jeolojik, hidrojeolojik, hidrojeokimyasal ve hidrometeorolojik verileri toplanmakta, analiz yapılacak yer altı, yer üstü ve içme suyu noktaları belirlenmektedir. Su izleme çalışmaları sırasında, yerinde fiziksel parametre ölçümleri ve akarsularda debi ölçümleri yapılmaktadır. Su izleme çalışmaları sonrasında, ilgili laboratuvara teslim edilen numunelerin analiz sonucunun tarafımıza ulaşması ile su izleme raporlanmaktadır. Su izleme raporunda, maden alanının makro ve mikro havza bilgileri, topografik eğim ve yükselti bilgileri, akım gözlem istasyonları ve bulunması dahilinde açık gözlem istasyonuna ait debi bilgilerini içeren grafik ve maden alanına ait tüm bu bilgileri içeren uzmanlarımız tarafından hazırlanan haritalar, yönetmelik değerlendirmeleri, Piper, Schoeller ve ABD Tuzluluk Diyagramları ile su sınıflandırmaları, uzman kadromuz tarafından yorum ve sonuç kısmı ile rapor sonlandırılmaktadır.
Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 115.sayısındadır.