Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Başkent Gölbaşı Madencilik şirketinin kömür işletmesinin pasa alanında ağaçlandırma çalışmaları yürütüyor. Geçtiğimiz Kasım ayında başlayan süreç bugün gerçekleştirilen ve şenlik havasında geçen etkinlikle devam ederken, sadece bu alana 2023 adet fidan dikilip yeşertileceği öğrenildi.
MAPEG Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri V. Emine Sergen Kazbek yerinde takip ettiğimiz ağaçlandırma çalışmaları hakkında Madencilik Türkiye dergisine şunları söyledi;
“Bugün yine Başkent Gölbaşı Madencilik pasa alanındayız. 11 Kasım 2021 Milli Ağaçlandırma Günü’nde 300 fidan ile başladığımız süreç, 11 Mayıs 2022’de ikinci etap ile devam ediyor. Bugün MAPEG personelimiz ile birlikte 1000 fidanı toprakla buluşturduk. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar pey der pey 2023 adet fidanı bu pasa alanına dikmek. Ayrıca dikilen ağaçların da zaman içerisinde takibi yapılacak ve böylece bu alanı MAPEG eliyle rehabilite etmiş olacağız.”
Başkent Gölbaşı Madencilik Kömür Arama Müdürü Fermani Kilit ise şu detayları paylaştı;
“Ağaçlandırma yapılan alan 2001 yılına kadar taş ocağı olarak işletilmiş. Şirketimiz bu sahanın ruhsatını aldığında bu çukur alanı pasa alanı olarak kullanmaya karar verdi. 2014 itibariyle, bölgenin yakın çevresinde doğal şekilde ağaç yetişmemesine rağmen oluşan alanı ağaçlandırmaya karar verdik. Bir ziraat mühendisi toprak analizlerini yaparak toprağa uygun ağaç türlerini belirledi ve 3000 fidan ile çalışmalara başladık. Denetleme süreçlerinde ağaçlandırma çalışmalarımıza şahit olan MAPEG şu an kamu arazisi olan pasa alanında ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunmak istedi ve süreç şu an oldukça keyifli şekilde ilerliyor. Tarıma elverişli olmayan alanlarımızda ağaçlandırma çalışmalarımız bu iş birliğinde devam edecek.“
Madenciliğin amacının doğaya zarar vermek değil, doğanın bizlere sunduğu ekonomik değerleri kullandıktan sonra doğayı eski haline, zaman zaman da eskisinden daha iyi hale getirmek olduğunu yaptığımız bu çalışma ile ortaya koyuyoruz şeklinde konuşan Kilit “Kendi madencilik faaliyetlerimiz sonrası çalışmaların bittiği sahaları ise doldurarak ve daha önceden yüzeyden alıp depoladığımız nebati toprağı üzerine sermek suretiyle tarım yapılabilir hale getiriyoruz. Geçmişte yalnızca arpa ve buğday ekilebilen bu alanlarda şu an toprağın havalanması ile birlikte ek olarak nohut ve ayçiçeği de üretilmeye başlandı.” dedi.