Global pazarda kalite ve dayanıklılıkla eşanlamlı bir isim olan Monark‘ın kökleri 1958’e kadar uzanır. O tarihlerde el tipi delgi aletlerinin payının çok yüksek olduğu pazarda, Monark Norveç’te kurulan fabrikasıyla integral matkapların ilk üreticileri arasında yer aldı ve bu durum öncelikli olarak İskandinav pazarında yükselmesine olanak sağladı. 1971 yılında Boart firmasının (daha sonra Boart Longyear) Norveç’teki fabrikayı satın almasına kadar Monark bağımsız bir şirket olarak varlığını sürdürdü. Bu satın alma, fabrikanın globalleşmesinin başlangıcı oldu ve Norveç’te bulunan tesisten tüm dünyaya integral matkaplarının gönderimi başladı. Bu şekilde fabrika el tipi delgi aletlerinde global anlamda ana üreticilerden biri oldu. Bu geçmiş, Monark’ın bugün geldiği noktanın temellerini oluşturdu.

2005 yılında grup şirketi içerisindeki yeni yapılanmanın sonucu olarak Monark bugünkü sahipleriyle buluştu. Bu yıldan itibaren tabiri caizse ilmek ilmek işlenerek “top hammer” ürün grubunda ve el tipi delgi aletlerinde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olduğu bugünkü konumuna ulaştı.

Yeni sahipleriyle yoluna devam eden Monark birkaç yıl içerisinde önce buton bitler, ardından kendinden manşonlu ve extention rodlar, manşonların üretimi ile hız kesmeden “top hammer” ürün grubunda tam bir üretim hattı yakalamış oldu.

2019 yılında el tipi delgi aletlerinde tam otomatik üretim hattına sahip olan İsveç’te bir fabrikayı daha bünyesine ekledi. İntegral rodlar ve el tipi delgi aletlerin büyük bir kısmı bugün bu fabrikada üretilmektedir. 2022 yılında bu fabrikada drifter ve kendinden manşonlu rodlar için tam otomatik üretim hattı da açılmıştır. Monark’ın en büyük avantajı üretim esnasında tüm süreçleri kendi bünyesinde tamamlaması ve kontrol altında tutabilmesidir. Kesme, işleme, karbür montajı ve ısıl işlemler gibi süreçlerin hepsi Monark’ın kendi fabrikalarında yapılmaktadır.

Monark kendilerini rakiplerinden ayıran en önemli noktalardan birisinin, kendinden manşonlu rodlarda kaynak metodu yerine, metal şekillendirme yoluyla manşon kısmını tamamlayarak mikro yapıda homojenlik sağlaması ile kullanımda daha dayanıklı rodlar üretmesi olduğunu belirtmektedir.

Sadece 2022 yılında Monark’ın yıllık üretiminin 540.000 adet rod ve 110.000 adet buton bit gibi etkileyici bir rakama ulaşması, markanın küresel pazarın taleplerini karşılama konusundaki başarısının bir kanıtıdır.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 117.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKaya Mekanikçiler için Bilim Tarihi Notları
Sonraki İçerikŞile Havzasının İstanbul Katı Atık Yönetimi Açısından Önemi