2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra yapmış
olduğum iş görüşmelerinde; bana bu mesleği “sadece kadın” olduğum için özellikle sahada uygun çalışma şartlarının zor olduğu ve farklı sektörlerde çalışmamın daha iyi olacağı şeklindeki tavsiyelerle karşılaşmaktaydım.

muhendisin-sondaj-calismalarindaki-onemi

Kurucularının Jeoloji Mühendisi olduğu ve kadın çalışanları bünyesinde çalıştırmaya önem veren, onları destekleyen; Türkiye ve yurtdışında maden aramalarında ve dar çaplı (slim hole) jeotermal arama sondaj hizmeti vermekte olan Ortadoğu Sondaj bünyesinde 8 yılı aşkın süredir Bilgi, İletişim ve Sözleşme Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

Sondaj çalışması sırasında mühendis etkin olarak görev almaktadır. Sondajı devamlı takip edip, ilerleme takip formlarını doldurarak, karotları inceleyip karot veriminin yüksek olması için gerekli çalışmaları yapar. İşin verimliliğini artırır. Kullanılan makine ve ekipmanın temiz ve daha uzun ömürlü olarak kullanılmasına özen gösterir. Bu konu hakkında çalışmalar yapar. Formasyona göre kuyu çapı, matkap kullanımını doğru belirleyerek zamandan ve kullanılan malzemenin daha uzun süre kullanılmasını sağlar ve üretimi de olumlu yönde etkiler. Çalışanların doldurduğu günlük raporları kontrol edip, bu raporları hem işverene hem de şirketine sunar. Sondaj sırasında formasyon veya ekipman kaynaklı bir sorun olduğunda sahada anında olaya müdahale ederek, çözüm önerileri sunar. Sondaj birim maliyetini düşürür. Uygulama esnasında gerekli test ve deneyler sorumlu mühendis nezaretinde yapılır.

Sondaj çalışması sırasında elde edilen veriler sonucunda işveren firmanın gösterdiği yeni kuyu yerini hazırlatıp, kuyu bitince makine ve ekibin nakliyesini zaman kaybetmeden yeni kuyu lokasyonuna yaptırıp, sondajı başlatır. Sondaj çalışması devam ederken şantiye stok listesi ve metraj-hak ediş takibini yapma, maliyeti hazırlama görevlerini de yapmaktadır.

Yerel halk, sahadaki çalışmalarla ilgili bilgi istediğinde ilgili kişilere yönlendirmeleri yaparak doğru ve detaylı bilgilere ulaşmasını sağlar. Çevreye duyulan hassasiyetler doğrultusunda çalışma sahasının eski haline getirilmesi için gerekli çalışmaları yaptırır.

Son olarak; özellikle kadın meslektaşlarıma gerekli destek ve olanak verildiğinde her işi layıkıyla yapacaklarına güvenmenizi ve madencilik sektöründe, sahalarda kadın mühendis istihdamının daha da artırılmasını temenni ediyorum.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 115.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikAfrika Madenciliği, Türkiye ve Engelli Koşu Yarışı
Sonraki İçerikOrtadoğu Sondaj, Dünya Genelinde En Çok Karotlu Sondaj Yapan Müteahhitler Arasında 12. Oldu