NASA önümüzdeki ay, Ay’a bir sondaj makinesi göndermek ve ardından 2032 yılına kadar su, demir ve nadir metaller gibi kaynakları çıkarmak için bir işleme tesisi kuracak. Uzay ajansı, büyük ölçekli Ay regolit madenciliği kurmak için tüm imkanlarını seferber etti.

Donanım Günlüğü’nde yer alan habere göre önceki araştırmalar, Ay’ın gölgeli bölgelerde saklı buzlu su rezervuarlarından (roket yakıtı yapmak için kullanılabilir), ayrıca değerli metaller ve minerallerden yararlanılabilecek doğal kaynaklar içerdiğini göstermişti. 2022 yılında Çin, Ay’dan nükleer füzyon için faydalı olabilecek Helyum-3 içerdiğini iddia ettiği yeni bir mineral türünü keşfederek dünyaya getirdi.

Dünya Madencilik Kongresi’nde konuşan NASA’nın Johnston Uzay Merkezi’nde roket bilimci olarak görev yapan Gerald Sanders, NASA’nın önümüzdeki 10 yıl içinde “potansiyel kaynakları ölçmek” için Ay madenciliği planlarını açıkladı.

Sanders, NASA’nın planları arasında Ay’da astronotların kullanabileceği su gibi kaynaklarını toplanması ve daha sonra ticari çıkarlara hizmet edebilecek nadir elementlere doğru genişlemesi olduğunu söyledi. Bu işlem, gelecekteki bir Ay ekonomisinin doğmasına yardımcı olacak. Öyle ki ticari roket şirketlerinin, yakıt veya oksijen üretimi amacıyla Ay’ın kaynaklarından faydalanmak isteyen ilk müşteriler olma potansiyelleri de var. Sanders, NASA’nın Ay’da mevcut kaynakları ölçerek ticari yatırımları çekebileceğini ve ticari fırsatları geliştirebileceğini söyledi.

Sanders konferans sırasında devam ettiği konuşmasında, “Keşif aşamasına yatırım yapmaya, kaynakları anlamaya, riski azaltmaya çalışıyoruz ki geliştirme ve üretime yol açabilecek dış yatırımlar mantıklı olsun.” ifadelerini kullandı.

NASA’nın Artemis programındaki ilk astronot grubu en erken 2025 yılında Ay’a gönderilecek. Bu tarihten itibaren NASA, Ay’da sürdürülebilir bir varlık oluşturmak, bu yüzden de Ay yüzeyine düzenli olarak bir astronot ekibi göndermek ve devam eden görevleri desteklemek için yörüngede bir ileri karakol olarak Lunar Gateway’i kurmak istiyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKüresel Lityum Arzı Elektrikli Araç Talebini Karşılayamayabilir
Sonraki İçerikTürkiye Kritik Hammaddeler İnisiyatifi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Furkan Alga
Bilgi-İşlem Destek, İletişim / Madencilik Türkiye Dergisi