Ruhsat Takip ve Bilgi Sistemi (Rutbis)

Dünyada yaşanan koronavirüs salgını sebebiyle bir süre iş yerlerimizden uzak kalarak evlerimizden çalışmaya başlayıp, dijital dünyaya daha fazla dahil olmak zorunda kaldığımız bir süreçten geçiyoruz.  Bütün bu süreçleri göz önünde bulundurup madencilik sektörünün ruhsat hukuku süreçlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek yepyeni bir ürün geliştirmeye karar verdik. Geçmişte madencilik sektörüne birçok çözüm üretmiş bir teknoloji şirketi olan NETCAD yazılım olarak Ar-Ge’sini yürüttüğümüz RUTBİS (Ruhsat Takip ve Bilgi Sistemi) ürününü 2020 yılının ortasında madencilik sektörü pazarına hızlıca kazandırmış olduk. Geliştirdiğimiz ürün sektörde var olan ihtiyacı karşılamış ve kolay kullanımı sayesinde +200 kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Peki bu sistem nedir? Nasıl çalışır?

Madencilik sektörü yatırımlarındaki her aşamada zaman en önemli anahtar olup, RUTBİS ile her ruhsatın ve firmanın dijital arşivi A‘dan Z‘ye düzenlenerek istenilen bilgiye anında erişim sağlanabilmektedir. Kolay arşivleme ile kolay erişim olanağı, çalışanların sistem içerisinde aynı anda işlem yapabilmesini sağlamaktadır. Maden ocakları açılmadan önce zorunlu olarak birtakım izinlerin (7. Madde) alınması gerekmektedir. Bu izinlerin alınması, devlet kurumlarında takip edilmesi, izin ve belgelerin bir data halinde depolanması ihtiyacını doğurmuştur. Ruhsat Takip ve Bilgi Sistemi hazırlanırken dikkate alınan bir diğer önemli hususta bu dataların kendi içlerinde sınıflandırılarak istenilen zamanda sorgulanması, raporlanması ve çıktı olarak alınması olmuştur.

RUTBİS ile maden arşiviniz dijitalleştirilmiş ve kağıt kargaşasından kurtulmanızı sağlamıştır. Arşivinizi tamamen bilgisayar ortamında tutmanıza olanak sağlayan bu sistem, veri paylaşımını kolaylaştırmış ve kağıt arşivin zamanla tahrip olmasıyla maruz kalınacak veri kayıplarının önüne geçmiştir.

RUTBİS ile 40’a yakın iş takibini kolayca yapabilir, işyerinizdeki düzenli veri akışı ve raporlama işlemlerini kolayca yürütebilirsiniz. RUTBİS’in kendi içerisinde yer alan otomatik uyarı sistemi ile günü yaklaşan izin başvurularınız, ödemeleriniz veya şirket içerisinde takibi zor olan diğer dosyalarınızı e-posta yoluyla hatırlayabilirsiniz.

Arşivleme

RUTBİS maden hukuku ve sözel verilerin dijitalleşmesidir. Eskiden tuttuğunuz excel ve kağıt kargaşasından kurtulmanızı sağlamaktadır. Arşivinizi tamamen bilgisayar ortamında tutmanıza olanak sağlayan bu sistem veri kayıpları, bozuk excel dosyaları ve kağıtların zamanla kaybolmasının önüne geçer.

i. Firma Arşivlemesi

ii. Firmalara Ait Sahaların Arşivlenmesi

iii. HardCopy Evrakların Arşivlenmesi

Sorgulama Editörü

RUTBİS sisteme kaydettiğiniz bütün sözel ya da sayısal verilerin sorgulanmasını ve bunların farklı uzantılarda (Excel, PDF, Word vb.) dışarıya kaydedilmesini sağlar.

Haritalama ve Entegrasyon

Maden ruhsatlarının Türkiye online harita üzerinde dağılımları. Bu ruhsatların yerleri, izin alanlarının poligon olarak gösterilmesi, bunların anlık görüntülerinin alınıp kaydedilmesi, projeksiyon tanımı yapılarak var olan ruhsata ya da ruhsat yanına nokta, alan çevirme gibi haritacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilmenizi sağlamaktadır. OGC standartlarında CAD ve GIS yazılımları ile entegreli çalışabilmektedir. WMS ve WFS ile diğer yazılımlara entegre olarak CAD yeteneklerini kolaylıkla kullanabilme imkânı sunmaktadır.

i. Ruhsat Sahalarının Online Haritada Gösterimi

ii. Ruhsat Saha İzin Alanlarının Gösterimi

iii. Netcad Gıs, Mapinfo, ArcGıs, QGıs ile Entegrasyon

iv. Google Maps Uygulaması ile Arazinin Konumu

v. Kml ve Kmz Export Edebilme

Görevlendirme ve Uyarı Sistemi

RUTBİS sistem içindeki kullanıcıların birbirine görevlendirme yapmasına çözüm sağlamaktadır. Ayrıca önemli iş takiplerinin yapılması ve bunların günü yaklaşmadan önce size e-posta olarak hatırlatmasına çözüm sunar.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikYeni F Serisi HPGR, İvrindi Altın Madeni İçin Bir Başarı Hikayesi Oldu
Sonraki İçerikMevlüt Kaya: “Madencilerin Mottosu, Sürdürülebilir Madencilik”