Netcad ve Esan’ın ortak projesi Maden Bilgi Sistemi (MABİS) hakkında detayları, bu sistemin ortaya çıkmasındaki sebepleri, projenin hayata geçirilmesinden sonraki avantajları konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Netcad’ten Sedef Küçük ve Esan’dan Ölçme ve Haritalama Yöneticisi Mustafa Nevzat Fırat ve Maden Hakları Müdürü Barış Baykal Ünver ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide Netcad’ten Sedef Küçük sorularını yöneltirken, Esan’dan Fırat ve Ünver içtenlikle sorulara cevaplar verdiler.

Netcad ile ne zaman tanıştınız ve Netcad ile yaptığınız projelerden bahsedebilir misiniz?

Netcad ile tanışıklığımız uzun yıllara dayanıyor. Özellikle haritaların üretilmesi konusunda Netcad programını uzun yıllardır kullanmaktayız. Başta sahalarımızın halihazır haritaları, izin sınırlarımız, MAPEG’e sunduğumuz imalat haritaları, işletme projesi haritaları olmak üzere harita çalışmalarımızın çoğunu Netcad yazılımını kullanarak hazırlamaktayız. Netcad ile yaptığımız en önemli proje ise 2023 yılında başladığımız ve kısaca MABİS olarak adlandırdığımız Maden Bilgi Sistemi projesidir.

Neden böyle bir sisteme gerek duydunuz?

Maden sektöründe çok önemli ve kritik bir süreç olan “Maden Hakları” süreçlerine yönelik işlerimizin bilgi, belge ve haritalarının tek bir çatı altında toplandığı bir bilgi sistemi kurma hayalimiz vardı. Günümüzde verimli ve sürdürülebilir iş süreçlerinin ortaya çıkması için dijitalleşme kaçınılmazdır. Kuruluş olarak dijitalleşmeye ayrı bir önem vermekteyiz. Elimizde
bulunan birçok veriden değer yaratmak ve bu verileri anlamlandırmak bizim için çok önemli.

Bu sebeple kuruluşumuz bünyesindeki maden ruhsatları ve sahip olduğumuz tesislerle ilgili, kanunlar ve yönetmelikler kapsamında oluşan bilgi ve belgelerin sistemli ve kontrollü bir şekilde takibinin yapılacağı, ruhsat ve tesisler ile ilgili yürütülen süreç çalışmalarının izlenebileceği, haritalar ile anlamlandırılacağı ve sonuçların rapor halinde alınabileceği, masaüstü-web-mobil platformlar üzerinden yönetilen ve takip edilebilen bir sistem yapısının kurulmasını hedefledik. Esan’ın know-how’ı ile Netcad’in Netigma platformunun bir araya gelmesi ile oluşturulan bu sistem sayesinde maden hakları ve madencilik faaliyetlerinin izin süreçlerinin takibi ve yönetilmesini dijital bir platforma taşımış olduk.

Verimliliğiniz nasıl etkilendi, çözülemeyen hangi problemleriniz çözüldü?

Maden Hakları gibi verilerin/belgelerin çok fazla ve önemli olduğu iş süreçlerini yürütmek ve yönetmek için dijitalleşme çok önemli. Düşünün şimdi madencilik faaliyeti yapabilmek için bir çok izin alınması gerekmektedir. Bu izinlerin belgeleri var ve bu belgeler yer üstünde belirli alanlar için verilmiş. Hangi belge hangi alanı temsil ediyor; ruhsatlarımızın ve izinlerimizin bilgileri nelerdir; nerede ne kadar ruhsatımız, parselimiz veya mülkiyet iznimiz var gibi soruların cevaplarını MABİS’te bulabiliyoruz. Verilere herkesin tek bir platform üzerinden hızlı bir şekilde ulaşabilmesi sayesinde verimlilik olumlu yönde artmaya başladı.

MABİS olmadan önce tüm veri setleri Excel, Word, PDF, NCZ gibi farklı dosya formatlarında farklı klasörler içinde tutulmaktaydı. Bir çok ruhsatımızın ve iznimizin olduğunu düşündüğümüzde bu bilgilerin ve verilerin arşivlenmesi, takibi ve yönetilmesinin böyle bir platform üzerinden yapılması zaman ve verimlilik açısından çok değerli. Biz bu verilerin akıllandırılıp MABİS’e aktarılması ile bütüncül bir sistem elde etmiş olduk. MABİS sayesinde verilere erişim son derece hızlı ve kullanıcılar için kolay hale getirmiştir. Ruhsat, ÇED, mülkiyet izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, harita gibi birçok farklı birimin yürüttüğü iş süreçlerini tek bir çatı altında toplayarak kullanıcı dostu ve sürdürülebilir bir sistemin ortaya çıkmasını sağladık.

MABİS ile neler kazanmış olduk:
• Ruhsat ve ruhsata bağlı tüm izinlere ait bilgi, belge ve haritalara tek bir ara yüzden ulaşmanın mümkün hale gelmesi,
• Uydu görüntüleri ve hatta drone ile elde ettiğimiz ortofotoları sisteme yükleyerek faaliyet alanlarımızın güncel halinin takibi,
• MABİS uyarı sistemi ile terminli işlerin takibi,
• Arşiv ve belgelerin güvenilir bir şekilde saklanması ve istenildiği zaman bu verilere erişim sağlanabilmesi,
• Kuruluş bünyesinde kullanılan SAP ve diğer yazılımlar arasında veri akışı,
• Sorgulama, raporlama, veri ve tabloları dışarıya aktarma, özet rapor ekranları ile personellerin ve yöneticilerin güncel, doğru ve eksiksiz veriye anlık ulaşımı,                       • Tüm verilerin masaüstü, web ve mobil ortamda sorgulanması, görüntülenmesi ve yüklenebilmesi,
• İzin sınırlarının çizimleri, plan, halihazır gibi altlık dosyaların MABİS’e aktarılarak harita katmanı olarak görüntülenebilmesi,
• Projenin 2. aşamasında da personellerin, iş dağılımının takip edilmesi, iş süreçlerinin atanması ve sorumlu oldukları verilere müdahale edebilecek şekilde yetkilendirilmesi sayesinde iş süreçleri daha etkin yönetilebilecektir.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 119.sayısındadır.

 

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSalınbaş’ta Sondaj Programı Tamamlandı
Sonraki İçerikEnerji Geçişi ve Madencilik: Yenilenebilir Kaynaklara Geçişin Rolü