Laszlo Kupi

Norveç’te, dünyanın en büyüğü olarak gösterilen yüksek tenörlü fosfat kayası yatağı keşfedildi. Yataktan çıkarılacak fosfat kayasının önümüzdeki 100 yıl boyunca dünyanın gübre, güneş panelleri ve elektrikli araba akülerinden kaynaklı fosfat kayası talebini karşılayacak kadar devasa olduğu bildiriliyor. Dünya genelinde üretilen fosfat kayasının yaklaşık %90’ı, şu anda ikamesi olmayan gübre endüstrisi için fosfor üretimi için kullanılmaktadır. Ancak fosfor, küçük miktarlarda da olsa güneş panelleri ve elektrikli otomobiller için lityum-demir-fosfat pillerin (LFP) yanı sıra yarı iletkenler ve bilgisayar çiplerinin üretiminde de kullanılıyor.

Norveç’te keşfedilen yatağın en az 70 milyar ton rezerve sahip olduğu tahmin ediliyor. ABD Jeoloji Araştırmaları Bürosu (USGS) verilerine göre 2021’de dünya geneli bilinen rezervler 71 milyar ton idi. Bu da neredeyse aynı miktarda tek bir yatak keşfine işaret ediyor. Dünyadaki en büyük fosfat kayası yatağı yaklaşık 50 milyar ton rezerv ile Fas’ın Batı Sahra bölgesinde bulunuyor. USGS tahminlerine göre Çin (3,2 milyar ton), Mısır (2,8 milyar ton) ve Cezayir’de (2,2 milyar ton) ile sıralamayı takip ediyor.

AB Komisyonu Sözcüsü keşiften duyduğu memnuniyeti dile getirirken fosfat kayası AB Komisyonunun Kritik Hammadde Yasası için Mart ayı teklifine dahil edilen madenler arasındaydı.

Yatağın sahibi Norge Mining, keşfi ilk olarak 2018’de Norveç Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından sağlanan bilgilere dayanarak yaptı. Şirket, başlangıçta yüzeyin 300 metre altına uzandığı tahmin edilen alandaki cevher kütlesinin aslında 4.500 metreye kadar uzandığını ortaya çıkardı.

Henüz 4.500 metre derinlikte sondaj yapmalarının mümkün olmadığını, bu nedenle proje üzerinde çalışan jeologların 1.500 metreye kadar olan kısmı değerlendirdiklerini söyleyen Norge Mining kurucusu Michael Wurmser “Bu da yaklaşık 70 milyar ton mineralize fosfat kayası anlamına geliyor” dedi.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTürkiye Kritik Hammaddeler İnisiyatifi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Sonraki İçerikMadencilik Sektörü İhracatı İlk Altı Ayda 2 Milyar 815 Milyon Dolar Oldu
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi