Ülkemizin lider sondaj şirketlerinden Ortadoğu Sondaj, dünya genelinde karotlu sondaj yapan müteahhitler arasında gerçekleştirilen sıralamada 2022 yılında 193.250 metre sondaj ile 12. sırada yer aldı. Coring Magazine tarafından yapılan araştırmada karotlu sondaj müteahhitleri toplam metrajlarına göre sınıflandırılırken aynı şirketlerin diğer türde sondaj hizmetlerinin de olduğuna ancak yapılan araştırmaya bunların katılmadığına dikkat çekildi.

Şirket, kendi imalatı olan 29’u karotlu 35 sondaj makinesi ile Avrasya bölgesine hizmet vermekte olup, bir sondaj operasyonu için gerekli her şeyi üretebilen az sayıdaki yüklenici firmadan biri olarak öne çıkıyor. Şirketin 2022’de 23 karotlu sondaj projesi yürüttüğü belirtiliyor.

Diğer taraftan araştırmada; 2022 yılında tüm dünyayı saran enflasyon artışları nedeniyle işçilik, malzeme ve yakıt maliyetlerinin hızla arttığı, buna rağmen sondaj hizmetlerine ilginin yüksek kaldığı vurgulandı.

2022 yılında karotlu sondaj müteahhitlerinin gerçekleştirdiği işlerde %5’in üzerinde hafif bir daralma görülürken, bu daralmanın bir sektör sorununu yansıtmadığı, aksine sondaj verimliliğinin arttığının bir işareti olabileceği vurgulandı. Araştırmada bu teorinin tamamlanan sondajların yaklaşık sayısının 2021’de 69.000’e karşılık 2022’de 70.008’e çıkmasıyla desteklendiği ifade edilirken, sondaj projelerinin sayısının dünya çapında 1751’e çıktığı ifade ediliyor.

2022 yılının ekonomik koşullarının da raporlara yansıdığı açıklanırken, 2021’e göre şirket kazançlarında yüzde 15-20 aralığında bir artış söz konusu olduğu, bu artışın da muhtemelen küresel çapta metre başına sondaj maliyetinin artışından kaynaklandığı belirtildi. Ancak raporlara göre artışlar karmaşık bir tablo çiziyor. Listede bulunan şirketlerden bazıları çift haneli ve hatta rekor artışlar kaydederken genel olarak birçok şirket ise daha ılımlı kazançlar bildirdi.

Listede yer alan firmaların sahip olduğu sondaj kulesi sayısının 2000’e yakın olduğu belirtilirken 2021 yılına göre ise bu oranın ciddi bir şekilde değişmediği, bununla birlikte şirketlerin çoğunun filolarını yeni sondaj makineleriyle genişlettiği ifade edildi.

Araştırmaya göre pek çok şirket 2022 yılında personel sayısını artırırken işe alım konusunda ise bazı zorlukların devam ettiğini bildirdi. 2022 yılında iş sağlığı ve güvenliği firmalar için öncelik olarak öne çıkarken, eğitim ve güvenlik de firmaların odak noktası olmayı sürdürdü.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMühendisin Sondaj Çalışmalarındaki Önemi
Sonraki İçerikKoza Altın’dan, Alaska’daki Altın Madeni ile İlgili Açıklama