Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne ait, milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Zonguldak açıklarında denizin altındaki taşkömürü rezervini belirlemek için çalışmalara başladı.
DHA’nın haberine göre 2017 yılında MTA bünyesine katılan sismik araştırma gemisi Oruç Reis, kömür sahalarının üretim ve işletme yetkisine sahip Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) için deniz tabanındaki kömür rezervini belirlemek üzere Zonguldak’a geldi. Yapılacak çalışmayla Karadeniz’de ilk defa bir sismik araştırma gemisiyle, tam teşekküllü bir rezerv taraması gerçekleştirilecek.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MTA Batı Karadeniz Bölge Müdürü Abdülkadir Yılmaz, MTA Oruç Reis gemisinin tam donanım ve tüm mürettebatıyla birlikte Karadeniz’de sismik incelemeler yapmaya devam ettiğini belirtti. Geminin Zonguldak’ta denizin altındaki kömür rezervini belirlemek için geldiğini ifade eden Yılmaz, “Gemi Zonguldak açıklarında deniz seviyesinin altında bulunan kömür rezervlerini belirleyecek. Ortalama 2 ay bu bölgede çalışma yapacak. Çalışmalar daha yeni başladı. İnşallah güzel sonuçlar alınır. Gemimiz son derece modern ve ileri teknolojiye sahip. Önemli bir görev icra ediyor.” dedi.
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında üretim, 1980 yılından beri deniz seviyesinin altında yapılıyor. Yerin 485 ve 630 metre altında kıyıdan denizin altına doğru uzanan yaklaşık 200 metrelik galerilerde madenciler çalışmalarına devam ediyor. Bin 474 işçinin çalıştığı Kozlu maden ocağında uzmanlar, üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yapıyor. TTK’nın daha önce yaptığı çalışmalarla, bölgedeki yaklaşık 100 milyon ton rezerv kömürün 40 milyon tona yakınının deniz tabanının altında olduğu tahmin ediliyor.