Ülkemizin son 18 yılda 17 kez ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi 2023 yılında 35 milyar dolar ihracat ile tüm zamanların ihracat rekoruna ulaşmıştır. Endüstri 50 bin ana sanayi, 250 bin de tedarik sanayi olarak 300 bin kişiyi istihdam etmektedir. Bu rakamlara bayiler, lojistik, yetkili ve özel servisler de dâhil edildiğinde istihdam 550 bini bulmaktadır. Ülkemiz Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi konumunda yer alırken, dünyanın da 13. büyük araç üreticisidir. Endüstri, özellikle demir-çelik, petrokimya, tekstil, cam, elektronik, makine gibi ekonominin lokomotifi olan birçok temel sektöre entegre olduğu için bu sektörlere sağladığı girdi, satış hasılatı, yarattığı katma değer, gerçekleştirilen ihracat değeri, vergi ve ücretler ile ekonomimiz içinde kilit bir role sahiptir.
Otomotiv endüstrisinin yakın ilişki içerisinde olduğu sektörlerin başında Döküm Sektörü gelmektedir. Döküm parçalar otomotiv endüstrisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Şile
bölgesinde son dönemde yaşanan kısıtlamalar ve orman izinlerinin verilmemesi sebebiyle otomotiv ekosisteminin en önemli bileşenlerinden olan Türkiye metal döküm sektörünün
üretim potansiyeli tehdit altındadır. Bu durum, döküm endüstrisini ve başta otomotiv olmak üzere döküm alıcısı sektörleri ciddi bir krize sokacaktır. Bu nedenle, orman izin süreçlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması sektörün sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşımaktadır.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği olarak, Türkiye metal döküm sektöründe yaşanan söz konusu sorunun otomotiv endüstrisi için de önemli bir kaynak oluşturan döküm sanayisinde sorunlara sebep olacağı, otomotiv sektörümüzün rekabetçiliğine zarar vererek, sürdürülebilir üretim ve ihracatını olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmekte olup, konunun çözümü yönünde T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.
Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 117.sayısındadır.