İzmir, Kınık’ta faaliyet gösteren ve limanlara yakınlığı ile dikkat çeken Polyak Eynez Kömür Madeni ihracata odaklandı. 2014 yılında inşasına başlanan ve 2021 yılında üretime geçilen işletme Türkiye’nin en derin yer altı linyit madeni durumunda ve JORC standartlarına göre raporlanmış 220 milyon tonluk rezerve sahip. Doğu Akdeniz’in en büyük kömür ithalatçısı olan Türkiye’de yörenin gelişmiş sanayisinden önemli bir taleple karşı karşıya kalan işletme, Avrupa pazarının Rus kömüründen uzaklaşması sonrasında kendisine ihracatçı olma hedefi koymuş durumda.
Soma Havzası’nda önemli bir yatırım olarak faaliyete geçen Kınık ocağında 8 m çapında ve 860 metre derinliğinde iki kuyu ile nakliye ve havalandırma sağlanırken, üretilen linyit yer yüzüne 3,6 km uzunluğundaki bir desandre ile ulaştırılıyor. Kalın linyit damarına sahip olan yatakta göçertmeli tam mekanize uzun ayak yöntemiyle üretim yapılıyor. İşletmede kendiliğinden yanma, metan ve yeraltı suyu risklerine karşı modern teknolojileri benimseyen bir üretim anlayışı mevcut.
Üretilen Kömür cevheri, yerüstünde çalışan bir lavvar tesisinde zenginleştirilerek zenginleştiriliyor. Bu işlem neticesinde 5200 kCal/kg net ısıl değerde yüksek kalorili ve 3500 kCal/kg net ısıl değerde düşük kalorili olmak üzere iki sınıfta ürün elde ediliyor. Şirket, tüketicilerden gelen talebe göre bu iki sınıfı harmanlayarak piyasaya 4000-5000 kCal/kg aralığında istenen ısıl değere uygun özellikte ve ebatta kömür tedariki sağlıyor.
2022 üretim bütçesine göre 1,2 milyon ton kömürün piyasaya sunulması beklenirken, bu rakam 2023 yılında 2 milyon tonu, 2024’te ise 3 milyon tonu aşacak.
Polyak Eynez linyit madeni Türkiye’nin Batısında gelişmiş sanayiye sahip bir bölgenin ortasında yer aldığı için güçlü bir yerel taleple karşılaşmış durumda. Termik santraller, çimento ve şeker fabrikaları gibi büyük endüstriyel tüketiciler ve her türden farklı sanayi kullanıcılarının yanı sıra evsel ısıtma amaçlı satış da yapılmakta. Kömür satış fiyatları kalori bazında aylık olarak belirlenerek, müşterilere ayrılan aylık miktar, tesiste kamyon üstü teslim usulünde sevk ediliyor.
Madenin tüm üretimi iç piyasa tarafından tüketildiğinden şirket henüz ihracat yapmış olmasa da Türkiye’den kömür ihraç eden ilk üretici olma konusunda çok kararlı olduğu belirtiliyor. Tesis, Nemrut Körfezi limanlarına yalnızca 90 km uzaklıkta olduğu için deniz yoluyla ihracat açısından elverişli bir konumda. Şirket yetkilileri, yerli müşterilerine ek olarak tüm Akdeniz, Batı Avrupa ve Doğu Avrupa ülkelerinden düzenli alım yapan tüketicilerle uzun vadeli ilişkiler geliştirme arzularını dile getiriyor.
Argus Media’dan Fırat Ergene’ye konuşan Polyak Eynez Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat, “Artık günümüzde standardize olmuş 6.000 kCal/kg’lik, tüm değerleri ideal kömürleri bulmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Tüm endüstriler deneme yanılma yoluyla da olsa yeni kaynaklar bulmak, buldukları kömürleri gerekiyorsa kazan rejimleriyle oynayarak kullanmak durumunda kalacaklar. Polyak Eynez olarak, 5200 kCal/kg kalorifik değer ve yaklaşık yüzde 1 kükürtlü kömürümüzle bir çok alıcıya uygun yakıt alternatifini Akdeniz Havzasına sunmamızın, yaşanan enerji krizi içerisinde çok değerli olduğu görüşündeyim. Özelikle bölge ülkelerine lojistik açıdan hesaplı ve kısa teslimat süreleriyle güvenilir tedarik sağlayabilmemiz alıcılar açısından en önemli avantaj olacaktır” görüşlerini paylaştı.