RPMGlobal Danışmanlık bölümünü, temel uzmanlık alanlarını ve hizmetlerini açıklayabilir misiniz?

RPMGlobal olarak madencilik sektörüne 50 yılı aşkın süredir teknoloji ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Avustralya Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketimiz, dünya genelinde 22 ofisiyle hizmet vermektedir.

Danışmanlık bölümümüz, 140 personel ve 100 çözüm ortağı içermektedir. Yatırımcılar, İşletmeler, Madencilik Projeleri ve Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) olmak üzere 4 temel hizmet hattında destek sağlamaktayız. RPM teknik ekibimiz, jeologlar, maden mühendisleri, proses ve mekanik/altyapı mühendisleri, finans uzmanlarından oluşurken; çevresel onaylar, biyoçeşitlilik, sosyal ve sera gazı emisyonu uzmanlarını içeren tam donanımlı bir ÇSY ekibini de bünyemizde barındırmaktayız.

RPM, danışmanlık hizmeti alanında benzersiz bir konumdadır; çünkü her projede yeteneklerine, deneyimlerine ve konumlarına dayalı olarak farklı uzmanlarla çalışmak yerine tek bir global ekip halinde çalışmaktayız.

RPMGlobal Türkiye pazarına ne zaman girdi ve Türkiye madencilik sektöründe hangi hizmetleri sunuyor?

RPM olarak geçmişten günümüze Türkiye’deki birçok projeye danışmanlık hizmeti sağlamaktayız. 2014 yılında Sayın Aykan Daşkın’ın kurucusu olduğu ARDEF Maden Makine Enerji Ticaret AŞ ile iş ortaklığı kurarak Türkiye pazarına resmen girmeye karar verdik. 2018 yılında kendi teknik ekibimizle RPM Global Turkey Danışmanlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kurmuş olsak da ARDEF’in donanımlı ve tecrübeli ekibiyle yakın işbirliğimizi halen sürdürmekteyiz.

Türkiye’deki ilk çalışmalarımız, Voskhod krom projeleri kapsamında Yılmaden ile başladı. Yılmaden ile madencilik çalışmaları ve JORC uyumlu raporlama konularında danışmanlık hizmetlerimiz halen devam etmektedir.

Türkiye’deki ilk büyük projelerimiz, Çayırhan ve Afşin Elbistan kömür projelerinin özelleştirme ihaleleri için EÜAŞ’ı desteklemekti. Bu projeler için uluslararası standartlara uygun olarak ön fizibilite ve fizibilite çalışmaları tamamlandı.

Türkiye pazarına girmeye karar verdiğinizde hedefleriniz nelerdi ve geçen zamanı dikkate alarak RPMGlobal hedeflerine ulaştı mı?

Türkiye’de birinci sınıf hizmet anlayışı ile uluslararası düzeyde bir danışmanlık sistemi sunmak ana hedeflerimizden biriydi ve bence bunu başardık. Bu, hem Türkiye’deki iş ortağımız Sayın Aykan Daşkın’ın desteği hem de RPM Türkiye ekibimizin katkısı olmadan mümkün olmazdı. Türkiye ekibimiz bölgesel iş alanlarımızın büyümesi için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye, nitelikli teknik personel potansiyeli oldukça yüksek bir ülke ve bu sadece Türkiye’deki RPM Danışmanlık’ın büyümesini desteklemekle kalmayacak; aynı zamanda küresel olarak da şirketimize destek sağlayacaktır.

RPMGlobal’ın Türkiye’de gelecek dönem için planladığı faaliyetleri nelerdir?

Türkiye’deki mevcut müşterilerimizi desteklemeye devam ederken onları RPM’in faaliyet gösterdiği diğer hizmetlerle tanıştırmaya devam edeceğiz. Bunun paralelinde, Türkiye’deki pazar payımızı arttırma ve Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa gibi geniş bir bölgede destek sağlama konularında kararlıyız. Bu bölgelerde heyecan verici fırsatlar bulunduğuna inanıyoruz.

Uluslararası projelere danışmanlık hizmeti sunan bir şirketin Genel Müdürü olarak Türk madenciliği ve Türkiye’deki madencilik sektörünün geleceği hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye’deki madencilik sektörünün potansiyeli, özellikle Türkiye ve çevresindeki bölgelerin henüz keşfedilmemiş potansiyel maden varlığı benim için daima ilgi çekici olmuştur. Bence Türkiye’nin madencilikte öne çıkan diğer ülkelere kıyasla en büyük avantajı, endüstrinin büyümesini destekleyecek genç jeologların ve maden mühendislerinin eğitimine verdiği önemdir. Türkiye, Avustralya ve Kanada gibi ülkelere göre 3-4 kat daha fazla jeolog ve maden mühendisi yetiştirmektedir. Bu, sektörün geleceği için şüphesiz ki olumlu bir işarettir.

Röportajın devamı Madencilik Türkiye Dergisi’nin 114.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikEkim Ayı Maden İhracatı 502 Milyon Dolar Olarak Gerçekleşti
Sonraki İçerikAli Emiroğlu: “4 Bin 500 Ton Altın Keşfedilmeyi Bekliyor”