Dökme malzemeleri hareket ettiren herhangi bir bantlı konveyör sisteminin ömrünü en üst düzeye çıkarmak, kaçak malzeme ve güvenlik tehlikelerini en aza indirmek ve yüksek sistem verimliliği elde etmek için bant düz ve doğru çalışmalıdır. Bant kaymasının birçok sonucu olabilir. Ancak bu sorunların tümü daha yüksek maliyet ve bakıma neden olan sonuçlardır. Basit bir bant merkezleme hatası bile küçük rahatsızlıklardan felaketlere kadar çeşitli sorunlara yol açabilir.

En belirgin etkiler döküntü ve toz oluşumudur. Hareketli konveyöre yakın olarak personelin temizlik yapması risk yaratır ve aynı zamanda verimsiz bir iş gücü kaybına neden olur. Merkezlenmemiş ürün taşınmasından kaynaklanan dökülmeler genellikle rulolara ve tamburlara girerek rulman ömrünü kısaltır. Bunların sıkışmasına neden olarak bantta sürtünme hasarına ve potansiyel olarak yangın çıkmasına neden olur. Yanlış merkezlenmiş bir bant da şase ile temas ederek yıpranmaya, parçalanmaya veya ek yeri hasarına neden olabilir. Büyük uzunluktaki bantlar şaşırtıcı bir hızla hasar alabilir ve destek yapısının kendisi bile zarar görebilir. Güvenliği ihlal edilmiş bir braket veya destek, sistemin diğer bileşenlerine zarar verebilecek ve onarım için kapsamlı arıza süresi gerektirebilecek bir arızaya neden olabilir. Ayrıca hasarlı bir bant veya gevşek bir makara çok sık temizleme ihtiyacından kaynaklanan personel yaralanmalarına neden olabilir.

Farklı koşullar yanlış merkezlemeye neden olabilir. Operatörler merkezlemeyi doğru yapabilmek için çeşitli yollar denerler. Bazıları bant yoluna bir tahta blok gibi bir engel koymayı dener, böylece bant çizgi dışına çok fazla çıkamaz. Bu bazen durumu iyileştirir ancak çoğu zaman geçicidir ve bant nihayetinde engeli yarıp geçer.

Martin Engineering, mevcut bant merkezleme cihazlarından farklı olarak hareketli bant merkezlemesinde kullanılmak üzere sensörler, çok eksenli bant merkezleme sistemini imal etmiş ve patentini almıştır. Kılavuz rulolar bandın sıkışmasını önler ve mühendislik tasarımına sahip yapı, algılanan herhangi bir yanlış hizalamayı güçlendirerek daha büyük bir düzeltme etkisi oluşturur.

Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 118.sayısındadır.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikEBRD’den TÜMAD’a Altın Madalya Ödülü
Sonraki İçerikYüksek Performanslı Mobil SHC™ Sentetik Ürünlerine Geçiş Yapın ve Verimliliğinizi Artırın