Sandvik Leopard DI550 yüzey kaya delici Türkiye’de test ediliyor.

Dünya’da birçok önemli projede uzun yıllardır verimliliği ile dikkat çeken Sandvik’in Leopard DI550 model delicisi için Türkiye’de de çeşitli sahalarda müşteri memnuniyet testlerine başlandı.

Daha önceleri “Titon” olarak nam salmış “Leopard serisi”, günümüzde yüksek performans ve sorunsuz çalışma tarzı ile DI550, Dünya çapında oldukça iyi bilinmekte ve kritik projelerde tercih edilmektedir. Türkiye’de büyük açık ocak madenciliği ve dekapaj işlerinde büyük çaplı delikler için rotary çalışma prensibi ile çalışan makinelere olan alışkanlık sebebiyle delik dibi darbe prensibi ile çalışan makineler daha arka planda kalmaktadır. Sandvik’in bu testteki amacı, özellikle büyük çaplı deliklerin tercih edildiği bu tarz projelerde, delik dibi darbe yöntemi ile çalışan DI550 modeli ile daha hızlı ve verimli bir delginin yapılabileceğini ispatlamaktır.

Her biri yaklaşık bir ay sürecek ve farklı zemin şartlarına sahip sahalarda yapılacak testlerde ilk test için Ziver İnşaat’ın verdiği izin ile firmanın şuan çalışmakta olduğu, Eti Maden’e ait ve Eskişehir Seyitgazi’de bulunan Kırka Bor madeni belirlenmiştir. Ziver İnşaat ile yapılan iş birliği neticisende DI550 müşteri memnuniyet testi, Ekim ayının sonlarında makinenin sahaya indirilmesinden sonra yurt dışından delik dibi delgi konusunda gerek makinenin kendisi, gerekse kullanılan kaya delici takımlar konusunda uzman bir süpervizörün de katıldığı eğitim ile başlatılmıştır.

Test aşamasında DI550 makinenin delgi hızı, yakıt sarfiyatı, toplam delgi süresi gibi performans değerleri ölçülürken, ölçülen değerlerin normal şartlarda aynı sahada tercih edilen rotary makinelerden oldukça üstün olduğu saha yetkilileri tarafından belirtilmiştir. DI550 delicinin rotary makinelere kıyasla ortalama %30 daha fazla delgi performansı sergilediği, günümüz koşullarında delgi maliyetini büyük ölçüde etkileyen yakıt sarfiyatı anlamında ise ortalama %10 civarında daha avantajlı olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca DI550 makinenin kullanım kolaylığı ve operatör dostu kontrol özelliğinin yanında, ferah ve rahat operatör kabini verimli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Servis noktalarına erişimin rahatlığı, rutin bakımların kısa ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Dünya genelinde performans konusunda kendini ispatlamış DI550 model delicinin Türkiye’deki test amacı, Sandvik’in uzun yıllardır üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiği ve kendi ürünleri olan delik dibi delici takımlar ve makineye aktardığı tecrübe ve deneyimlerini ispatlamak ve müşteri memnuniyetini yakalamaya çalışmaktır.

Ziver İnşaat ile yapılan bu ortak çalışma ile DI550’yi oluşturan ve mükemmel bir uyum ile çalışan makine komponentlerinin, delik dibi darbe prensibi ile yapılan delgilerde oldukça verimli olarak çalıştığı ispatlanmış, DI550 model makinenin bu tarz projelerde yüksek derecede tercih sebebi olabileceği anlaşılmıştır.

DI550 Teknik Veriler:

Delici takımın en ucunda yani delik dibinde darbe prensibi ile delgi yapan DI550, delgi takımının ucundaki DTH (Down The Hole) çekici yüksek hava basıncı ve belirli bir debide tahrik ederek delginin yapılmasını sağlar. Bu esnada takımın bağlı olduğu rotasyon motoru sayesinde delgi kendi ekseni etrafında döndürülmektedir. Leopard serisi DI550 delici makine 90 – 165 mm (3½” – 6 ½”) delik çapı kapasitesine sahip olup, 4”, 5” ve 6” DTH çekiçler ve 76-114mm aralığındaki çaplarda tijler ile çeşitli zemin koşullarında düzgün ve başarılı delikler delebilmektedir.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikSSR Mining Bakırtepe Projesindeki Hissesini Yüzde 70’e Çıkartarak İşletme Hakkını Elde Etti
Sonraki İçerikKritik Hammaddeler Arasında Yer Alan NTE’lere Olan Talebin Artarak Devam Etmesi Bekleniyor