Ülkemizin önde gelen ve köklü maden şirketlerinden birisi olan Esan’ın CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Şahin ile şirketin arama ve üretim çalışmaları, kurşun-çinko piyasası konusunda görüşleri ve ülkemiz madencilik sektörü üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Esan’ın seramik sektörüne yüksek kalitede hammadde sağlamak amacıyla 1978 yılında Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde kurulduğunu belirterek sözüne başlayan Şahin şirketin tarihçesini şu şekilde özetledi:

“Esan, Türkiye’deki ilk kil zenginleştirme tesisini 1979 yılında kurmuştur. 1985 yılında ise Türkiye’nin ilk feldspat flotasyon tesisinin kuruluşuna imza atmıştır. Esan olarak kil ile başladığımız endüstriyel hammadde üretimine camdan teknolojiye modern yaşamın vazgeçilmezi birçok ürünün kaynağı olan feldspat, kuvars, bentonit ve kaolen başta olmak üzere endüstriyel hammaddeleri de ekleyerek bu alandaki ürün yelpazemizi genişlettik.

Kurulduğumuz ilk günden bu yana daima yenilik ve fırsatlara açık olarak, endüstriyel hammaddeler ile başlayan faaliyetlerimize 2009 yılında Balya’da yaptığımız kurşun ve çinko madeni yatırımı ile metalik madenleri de ekledik. Kurşun-çinko ve bakır konsantresi üretilen yer altı madenimiz, bugün yüzeyden 1.100 metre derinliğe ulaşmış olup, Türkiye’nin en derin kurşun ve çinko madenidir. Yer altındaki toplam galeri uzunluğu 120 kilometreye ulaşan Balya madeni Esan’ı Türkiye’nin en büyük kurşun konsantresi ihracatçısı konumuna getirmiştir.

Doğal kaynaklar konusunda uzmanlaşmış çalışanlarımızla Esan olarak, kuruluşumuzdan bugüne kadarki yolculuğumuzda Türkiye’nin önde gelen endüstriyel hammadde ve metalik maden üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olduk. Şu anda Avrupa’da sodyum feldspatın bir numaralı üreticisi ve tedarikçisi olmakla birlikte seramik, cam, boya, plastik, abrasiv gibi birçok sektöre hammadde sağlamaktayız. Ayrıca, bu sektörlerle iş birliği içinde yeni ürünler geliştirmek üzere inovatif çalışmalarımız da devam etmektedir.”.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 110. sayı 72-80. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikEti Alüminyum’dan Haddehane Yatırımı
Sonraki İçerikKırma-Eleme Ekipmanlarında Parçacık Dinamiği Davranışları İncelenerek Tasarım Optimizasyonu