Yıldırım Şirketler Grubu’nun iştiraki olan Yılmaden Holding, kaliteli ve yüksek karbon içerikli ferrokrom (HC FeCr) üretimi ve kaliteli kromit cevheri madenciliği alanlarında dünyanın önde gelen isimlerinden biridir. Küresel krom endüstrisinde 4. büyük oyuncu konumunda olan Yılmaden, dört ülkede krom cevheri ile kaliteli ve yüksek karbon içerikli FeCr üreten tek firmadır. Yılmaden’in 7 bölge ve 34 projeye yayılan Kazakistan ve Türkiye’deki maden arama faaliyetleri, krom, bakır ve altın madenlerine ağırlık verilerek Orta Asya Orojenik Kuşağı ile Batı Tetis’te yürütülmektedir.

2019 yılında, arama sondajları ve modellerinin doğruluk derecesini artırmak için Kazakistan ve Türkiye’deki yedi maden kampında Seequent‘ın Leapfrog Geo ve Seequent Central yazılımları kullanılmaya başlandı. Central, tüm Leapfrog Geo modellerine yönelik bir veri havuzu ve model yönetimi sunarak üst yönetimin en güncel veri modellerine bağlanmasını, bunları görüşerek analiz etmesini ve zaman açısından kritik kararları ortaklaşa alabilmesini sağlamıştır.

Arama çalışmalarında kullanılan Seequent yazılım çözümlerinin, sondajların doğruluk derecesini %22 artırdığı ve aynı zamanda jeolojik modeller oluşturulurken harcanan zamanı yarı yarıya düşürdüğünü saptadık.

Buna ek olarak, yazılımın kullanım kolaylığı sayesinde, yaptığımız çalışmalar tüm ekibin bir arada çalışabilmesi ve yöneticilerin maden arama programlarını takip etmesi açısından daha verimli hâle geldi. Bunun sonucunda, Yılmaden’in yıllık sondaj bütçesi üzerinde 500.000 ila 1 Milyon USD tutarında tasarruf yaptık.”

Özgür Sapancı, Maden Arama Müdürü, Yılmaden

Durum

Kromit aramacılığının en zor yanlarından biri, oldukça deforme olmuş ve ötelenmiş kromit lenslerinin takibinin yapılmaya çalışılmasıdır. Kromit aramalarının yürütüldüğü ofiyolitler ve ultrabazik masifler ise yitim zonlarının günümüzde kıta kabuğu üzerine yüzeyleyen parçalarıdır. Yılmaden’in maden arama faaliyetlerini yürüttüğü Orta Asya Orojenik Kuşağı ve Tetis Kuşağı da dünyadaki diğer büyük orojenler gibi mikro kıtalar, ada yayları, ofiyolitik melanjlar, volkanik ada (deniz dağları) parçaları, bazaltik platolar ile okyanus kabuğu (ofiyolitler) ve pasif kıta sınırı ardalanmalarından oluşan karmaşık kolajlardan ibarettir.

Yazının devamı Madencilik Türkiye Dergisi 94. sayı 66. sayfadadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikRekabetçi ve Yenilikçi Madenciliğin Doğası
Sonraki İçerikKrom Aramacılığı: Guleman