Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren bazı özel şirketlerde çalışırken işten çıkarılan ve tazminat haklarının ödenmediğini belirten maden işçileri seslerini duyurabilmek için Ankara’ya yürümek istemiş ve bir süredir bu kapsamda çeşitli sıkıntılar yaşamışlardı. Takip etmeye çalıştığımız süreçte yaşanan gelişmeler ışığında madencilerin yürüyüşünün devam edeceği öğrenildi.

Tazminatlarını alamadıkları için 12 Ekim’de Ankara’ya yürüme kararı alıp defalarca yürüyüşleri engellenen işçiler, Soma Maden Şehitleri Mezarlığı önündeki direnişlerini 5 gün devam ettirdikten sonra 17 Ekim tarihinde Ankara’ya yürüyüşe geçmişlerdi. Manisa’nın Salihli ilçesine ulaşan yaklaşık 20 maden işçisi, İzmir-Ankara Karayolu’nda kamp kurmuştu.

Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Covid-19 virüsü tedbirleri kapsamında 6 Ekim 2020 tarihinden 20 Ekim 2020 günü saat 23.59’a kadar 15 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, açlık grevi, oturma eylemi, çelenk koyma, stant açma, çadır kurma, anma toplantısı ve toplanma gibi her türlü etkinlik ve eylemlerin yapılmasının yasaklandığını duyurmuş, bu karar kapsamında 17 Ekim sabaha karşı saat 04.00 civarlarında aralarında Bağımsız Maden İş Sendikası üyelerinin de içerisinde bulunduğu yaklaşık 20 maden işçisi gözaltına alınmıştı.

Sendika temsilcisi Ömer Kamil Kartal, yürüyüşe başlamadan önce Soma’da yaptığı açıklamada, tazminat haklarının ödenmesini istediklerini belirtirken şu ifadeleri kullanmıştı: “301 kilometre yolu, Soma kazasında hayatını kaybeden arkadaşlarımızın anısına yürüyeceğiz. Yürüyüşümüz 10 gün sürecek. Yürüyüşe, tazminatlarını alamayan 3 bin 500 işçiden 50 maden işçisi ve 10 sendika temsilcisi katılacak. Soma– Kırkağaç, Akhisar- Gölmarmara ve Gölmarmara-Salihli arası yürünerek geçilecek. Uşak, Afyon ve Polatlı’da da yürüyüşler yapılacak. 15 Ekim günü saat 13.00’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde olacağız. Bu arada TBMM’de grubu olan tüm partilerin grup başkanvekilleri ile de 9 Ekim’de görüşeceğiz.”

Bu olayların öncesinde, Soma’da Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde 55 işçinin gerçekleştirmek istediği yürüyüş, 30 Eylül tarihinde Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Sendika, bu yasağın kaldırılması için mahkemeye başvurmuş, mahkeme ise bu başvurunun ardından işçileri haklı bulmuştu.

Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin kararında özetle şu ifadelere yer almıştı: “Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin yaptığı atıf kapsamında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü’ başlıklı 11. maddesi hükmü ve Anayasa Mahkemesi’nin hem iptal hem de bireysel başvuru üzerine verdiği ihlal kararları ışığında, somut olayda gündelik yaşamı etkileme boyutu, bunun her iki tarafın da hakları korunmak suretiyle gerekli önlemler alınarak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasına imkân tanınması gerekirken, bu hususlar yönünden bir değerlendirme yapılmaksızın, doğrudan 2911 sayılı Kanun hükmüne atıf yapılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemin toplantı sonrası gösteri yürüyüşüne izin verilmemesine ilişkin kısmında hukuka uygunluk görülmemiştir.”

Yürüyüşe bir engel olmadığına dair verilen mahkeme kararını da gerekçe gösteren madenciler, tüm engellere rağmen Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun yürüyüş yasağı süresinin sona ermesini ardından tekrar Ankara’ya yürümeyi planladıklarını açıkladılar.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikTÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu Sektörün Son Durumunu Değerlendirdi
Sonraki İçerikZyfra Mining Maden Filo Yönetim Sistemi