Erzincan İliç’te yer alan ve yığın liçi alanında yaşanan kayma ile dokuz madencinin yaşamını yitirdiği Çöpler Altın Madeni’nin ana ortağı SSR Mining Çöpler’deki güncel durumu değerlendirdi.

Şirket kayıp madencilerden 4’ünün cenazesine ulaşıldığını, şu an öncelikli odaklarının diğer 5 madenciye ulaşmak olduğunu vurguladığı açıklamada diğer yandan devam eden geri kazanım, muhafaza ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 4,2 milyon tonu Sabırlı Vadisi’nden olmak üzere 6,7 milyon tonun üzerinde yığın liçi malzemesinin yeniden istiflendiğini aktardı. Şirket kayan tüm yığın liçi malzemesinin geçici depolama alanlarına kaldırılmasının 2024 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanmasını bekliyor. Çevreyi koruma faaliyetleri kapsamında ise Sabırlı Vadisi’nde enjeksiyon perdesi, sandık barajı (Batardo) ve payanda montajının yanı sıra pompalama sistemleri ve derivasyon kanallarının montajının devam ettiğini bildirildi.

Yapılan açıklamalara göre şirket kurtarma ve kontrol altına alma çalışmalarına paralel olarak çeşitli devlet kurumları, bakanlıklar ve bağımsız danışmanlarla kapsamlı istişare ve değerlendirmelerin ardından bir iyileştirme planı üzerinde ilerliyor. İyileştirme planı 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türk hükümetinin onayına sunulacak. Plan diğer hususların yanı sıra kayan yığın liçi malzemesi için kalıcı bir depolama tesisinin inşasını da içerecek. Depolama tesisinin tasarımı, Doğu Depolama Tesisi olarak adlandırılan bir alanda yaklaşık 18 ila 20 milyon ton malzemeyi barındırabilecek kapasitede olacak.

İyileştirme çalışmalarının, 31 Mart 2024 itibarıyla oluşan yaklaşık 22,5 milyon ABD Dolarına ek olarak, 250 ila 300 milyon ABD Doları arasında bir maliyete sahip olması ve 24 ila 36 aylık bir süre içinde uygulanması bekleniyor.

İyileştirme planının bir parçası olarak yığın liçi alanı kalıcı olarak kapatılacak ve Çöpler’de başka yığın liçi işlemi yapılmayacak. Faaliyetlerin yeniden başlatılması için Şirketin gerekli işletme izinleri ve onayları alması gerekiyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve işletme izinleri de dahil olmak üzere gerekli tüm düzenleyici onaylar yeniden yürürlüğe girdikten sonra, Çöpler’deki ilk cevher işleme işleminin yalnızca stoklanmış malzemeyi işleyecek olan sülfit tesisi aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikAriana, Tavşan İşletmesi’nin Açılmasıyla 20.000 Ons Altın Üretimi Öngörüyor
Sonraki İçerikKlasik Sondaj Ekipmanlarından Daha Fazlası…