Metso Outotec tarafından organize edilen “Mining Minds Türkiye 2022″ 1 Aralık 2022’de Ankara’da gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, son yıllarda sürdürülebilir madencilik üzerine oldukça fazla çalışma bulunması nedeniyle Metso Outotec de bu konuya dikkat çekilebilmesi için katılımcıların uzmanlık alanlarından faydalanarak bir panel de gerçekleştirdi.

Panelin moderatörü Metso Outotec Orta Doğu & Türkiye ve Hindistan Otomasyon Satış Destek Mühendisi Anıl Hür olurken panelde özellikle madencilik sektöründe enerji tüketiminin önemi ve kaynakları tartışıldı. Sürdürülebilir madencilik konusunda, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafir Ekmekçi, akademik açıdan ”Sürdürülebilirlik konusunda neredeyiz ve bu konuda ne çalışmalar yapıyoruz?” konusunu ele aldı. Ekmekçi, Ayrıca “Dünyada ve Türkiye’de ne örnekler var ve bu örnekler nasıl arttırılabilir?” gibi konuları da katılımcılar ile paylaştı.

Öte yandan panelin bir diğer konuşmacısı Madencilik Türkiye Dergisi Kurucusu Onur Aydın olurken Aydın, sürdürülebilir madenciliğin topluma katkılarından bahsedip sosyal yatırımlar konularında tecrübelerini ve düşüncelerini katılımcılara aktardı.

Anagold Madencilik Proses Müdürü Koray Şimşek ise panelde, maden operasyonlarında sürdürülebilirlik konusundaki beklentilerini, önceliklerini ve gelişmeleri, maden mühendisi olarak ve operasyonel bir gözle anlatırken sürdürülebilir madencilik konusunda ekonomik, çevresel ve sosyal konularda başarı ölçütlerini ele aldı.

Metso Outotec Orta Doğu ve Türkiye bölgesi Satış Müdürü Mert Katkay ise panelde, özellikle proses uygulamalarında 150 yılı aşkın bir süredir müşterilere çözüm ve ürünler üreten Metso Outotec adına sürdürülebilirlik konusuna ‘Planet Positive’ vurgusu yaparak, çözüm ve uygulamalarda Metso Outotec’in öneminden bahsetti. Madencilikte enerji, su ve karbon veriminin önemini, çevresel etkilerinin neler olabileceğine değinirken madenciliğin geldiği noktalarda dijitalleşmenin de sürdürülebilirliğe etkisini ve önemini ele aldı.

Tüm konuşmacıların hem etkili bilgiler vermesinde hem de katılımcıların konuyu anlayıp bu konuda kendilerine düşen görev ve sorumlukları anlamasına yardımcı olan Metso Outotec’te tam da sürdürülebilirlik konularında verimli ekipmanlarla madencilik dünyasına yardımcı olmaya çalışan ve panelde moderetörlük yaparak destek veren Anıl Hür de görüşleriyle katkı sağladı.

Sürdürülebilir madencilik teması üzerine Metso Outotec ekipmanlarının bu amaçtaki yardımlarını katılımcılara özetlemek amacı ile yapılan teknik sunumların konuları ise “Madencilikte Atık Yönetimi ve Metso Outotec Filtrasyonu ile Sektördeki Sorunların Çözümlenmesi”, “Sürdürülebilir HIGMILL Operasyonu ve Bu Konuda Yapılan Çalışmalar”, “Sürdürülebilir Madencilikte Dijitalleşme ve Otomasyonun Önemi”, “Metso Outotec Lifecycle Service Desteği ile beraber Metso Outotec Firmasının Maden Firmalarına” Katkıları şeklinde oldu.

Teknik sunumları yapanlar ise şu isimlerden oluştu: Metso Outotec Orta Doğu ve Türkiye Otomasyon Satış Mühendisi Anıl Hür, Metso Outotec Türkiye Satış Sonrası Destek Satış Müdürü Ertuğrul Avcı, Metso Outotec Pres Filtre İsveç Ürün Müdürü Lars Gustavsson, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Okay Altun ve Polimetal Madencilik MSc. Özgün Darılmaz.

Gerçekleştirilen etkinlikle Metso Outotec’in; iş ortakları ve paydaşlarıyla, dünyada her geçen gün önemi artan sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunmanın, buradan yola çıkarak, sürdürülebilirliği sağlayıcı dijitalizasyon çözümleri, otomasyon sistemleri ve bunların prosesteki uygulamaları konusunda tecrübe paylaşımı yapılmasının amaçlandığını aktarıldı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKasım Ayında Madencilik Sektörü İhracatı Yüzde 7,1 Azaldı
Sonraki İçerikTürkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu’ndan ‘Yeniden Değerleme Oranı’ Çağrısı