Son yıllarda “çevreye ve topluma duyarlı, doğayla uyumlu madencilik mümkün mü?” sorusu sıklıkla kamuoyunda tartışılıyor. Kamuoyundaki madenciliğin çevreye olumsuz etkide bulunma potansiyeli ile madenciliğin insan yaşamının iyileştirilmesi açısından olumlu rolü, kısaca iki zıt algı kafaları karıştırıyor.
Madencilik sektöründe üst düzey yöneticilik ve danışmanlık görevlerinde bulunan sürdürülebilirlik uzmanı, akademisyen/yazar Dr. Alper Sezener, “Sürdürülebilir Madencilik: Maden Antropolojisine Eleştirel Bir Giriş” isimli yeni kitabında tüm yönleriyle bu soruya cevap arıyor.
Yol Akademi tarafından yayınlanan kitap, madencilik faaliyetlerinin kültürel ve ekolojik etkilerini anlamak için maden antropolojisi perspektifinden bir dizi farklı makalenin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Bu önemli derleme, sürdürülebilirlik, paydaşlarla ilişkiler ve sosyal onay, biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunması, yeniden yerleşim, ekonomik, politik ve etik sorunlar gibi madencilikle ilgili karmaşık konuları ele alan alanında Türkçe yazılmış ilk telif eser olması açısından önem teşkil ediyor.
Kitap, alana ilgi duyan öğrenciler, akademisyenler, politika yapıcılar ve iş dünyasındaki profesyoneller için önemli bir kaynak niteliğinde.
Kitaba başta www.kitapyurdu.com olmak üzere internet üstünden kitap satışı yapan mecralardan ulaşılabilmektedir.
—————————————–
Ayrıca yazarın daha önce Madencilik Türkiye Dergisi tarafından yayımlanmış olan “Halkla İlişkiler El Kitabı – Paydaşlar ve Küçük Gruplarla İlişkiler” kitabına da buradan ulaşabilirsiniz.