Madencilik dünya toplum tarihinin gelişmesindeki en önemli unsurlardan birisidir. Toplumlar yaşamlarını sürdürebilmek için madenleri işleyip doğaya hükmetmeyi öğrendikçe hayat konforlarını arttırıp ilerleyen dönemlerde teknolojinin gelişmesine katkı sunmuştur. Tarih öncesinde yerleşik hayata geçen toplumlar yeni yaşam alanları inşa etmeye başlamıştır. Topraktan elde ettikleri malzemeleri işleyerek araç ve gereçler yapmıştır. Dünya savaşlarının sonrasındaki sanayi devrimiyle birlikte toplumlar teknoloji olarak tarihteki en büyük atılımını yaparak; demir, krom, magnezyum ve karbon ekleyip çeliği üretmiştir. Ürettiği bu çelikle alt yapıları ve sanayi bölgelerinin oluşumuna destek olmuştur. Sadece toplum yapılandırmasında kalmayıp aynı zamanda sağlık sektöründe de madencilik faaliyeti sonucu elde edilmiş malzemelerle, toplum sağlığında önemli ilaç ve vücuda yerleştirilen malzemeler için madenler önemini korumaktadır.

Toplumun doğada var olan madenleri işleyişi sayesinde kendi dünyalarını geliştirerek; artan nüfus artışı ve günbegün geliştirilen teknolojinin açlığı yer yüzeyine yakın olan madenlerin yetersiz kalmasına ve maden taleplerinin artmasına da sebep olmuştur. Toplumun ihtiyaçlarının giderilmesi için kaynakların kullanılması ve maden sektörüne yönelim giderek artmıştır.

Cam, demir çelik, sağlık ve ilaç gibi tüm endüstriyel faaliyetlerde kullanılması zorunlu olan madencilik çıktılarının sınırsız ihtiyacı, madenciliğin aynı zamanda ve yüksek önemle çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olması gerekliliğini ortaya koymuştur. Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı maden işletmeleri ancak enerji verimliliği ve su karbon ayak izine dikkat edilen işletmeler ve tedarik zincirleri ile sürekli çalışan ekipmanların doğru ve enerji verimliliği yüksek ürünler olarak seçilmesiyle mümkündür.

Madencilikte Kullanılan Pompa Türleri Nelerdir?

Devasa işletmelerde çalışanlar için tesislerde barınmaları, temel su ihtiyaçlarını karşılamaları için su temini ve kanalizasyon sistemi imkânları varsa paket tip de olsa arıtma tesisi gereklidir. Çalışan tesis ve şantiye lojmanı için yangın sistemlerinin inşa edilmesi, sürekli kazı işlemi yapılan noktada yönetmelikler gereği toz bastırma işleminin gerçekleşmesi önemlidir. Esas madencilik prosesi için yıkama ve flotasyon proseslerinde su, kaçınılmaz bir gerekliliktir. Kaçınılmaz gerekliliklerin en önemli unsuru da pompa sistemleridir.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 110. sayı 48-49. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikKırma-Eleme Ekipmanlarında Parçacık Dinamiği Davranışları İncelenerek Tasarım Optimizasyonu
Sonraki İçerikİlk Bor Karbür Ürünü Haziran’da Savunma Sanayisine Verilecek