Büyük hacimli dökme malzeme taşıyan konveyörlerde kontrollü ve tutarlı bir akış elde etmek için transfer kanalları ve konteynerler sadece ürünü barındıracak şekilde değil, aynı zamanda yükün akışını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmalıdır. Ne yazık ki, pek çok koşul etkili akışı engelleyebileceğinden, her malzeme durumunu idare edecek bir konveyör ve şut sistemi tasarlamak neredeyse imkansızdır.
Nem içeriğindeki küçük değişiklikler bile özellikle bant herhangi bir süre boyunca durmuşsa, kanal veya konteyner duvarlarına yapışmaya veya düşük sıcaklıklarda aglomerasyona (Çok ince toz zerreciklerinin bir araya gelerek daha büyük parçalar oluşturması) neden olabilir. Çalışma sırasında bile veya ürün depoda kalmışsa, dökme bir malzeme sıkıştırılabilir ve fiziksel özellikler genellikle kaynak birikintilerdeki, tedarikçilerdeki veya spesifikasyonlardaki doğal değişiklikler nedeniyle değişir. Birikmeye bırakılırsa, malzeme bant temizleyicileri içine alabilir ve geri taşıma sırasında dönüş tarafına zarar verebilir, makaraları ve kasnakları kirletebilir. En kötü durumda, sistemler nispeten küçük ve yaygın değişikliklerle tamamen engellenebilir. Bu sorunların üstesinden gelmek için akış yardımcıları olarak bilinen çeşitli cihazlar kullanılabilir.
Akış Yardımcıları Nelerdir?
Terimden de anlaşılacağı gibi akış yardımcıları, toz ve dökülmeyi kontrol ederek malzemelerin bir oluk veya kap içinden taşınmasını desteklemek için kurulan bileşenler veya sistemlerdir. Akış yardımcıları, döner ve doğrusal vibratörler, yüksek ve düşük basınçlı hava şokları ve havalandırma cihazlarının yanı sıra dökme malzemelerin verimli akışını teşvik etmek için düşük sürtünmeli astarlar ve özel şut tasarımları dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir. Bu modüler sistemler, birbirini tamamlamak ve performansı artırmak için herhangi bir şekilde birleştirilebilir. Bileşen sistemler, tehlikeli görev ve aşırı sıcaklıklar dahil olmak üzere hemen hemen her türlü dökme malzeme veya ortam için kullanılabilir. Birincil avantajlardan biri, bir operasyonun malzeme akışı üzerinde başka hiçbir şekilde mümkün olmayan bir kontrol düzeyi elde edebilmesidir.
Akış yardımcıları kullanılırken, oluk ve destek bileşenlerinin sağlam olması ve akış yardımcısının uygun şekilde boyutlandırılması ve monte edilmesi çok önemlidir. Çünkü bu cihazların çalışması, yapı üzerinde potansiyel olarak zarar verici stres yaratabilir. Düzgün tasarlanmış ve bakımı yapılmış bir şut, doğru boyutlandırılmış ve monte edilmiş akış yardımcılarının eklenmesiyle zarar görmeyecektir.
Herhangi bir akış yardım cihazının yalnızca tahliyeler açık olduğunda ve malzemenin istendiği gibi akabildiğinde kullanılması da önemlidir. En iyi uygulama, malzeme birikip akışı kısıtlayana kadar beklemek yerine malzeme birikmesini önlemek için zamanlayıcılar veya sensörler tarafından kontrol edilecek önleyici bir çözüm olarak akış yardımcılarını kullanmaktır. Akış yardımcı cihazlarının önleyici modda kullanılması güvenliği artırır ve enerji tasarrufu sağlar. Çünkü akış yardımcıları yalnızca birikmeyi ve tıkanmayı kontrol etmek için gerektiği gibi çalışacak şekilde programlanabilir.
Hava Şokları
Şutlarda ve konveyörlerde malzeme birikimini yönetmek için bir başka çözüm, ilk olarak 1974’te Martin Engineering tarafından geliştirilen ve patenti alınan düşük basınçlı hava şokudur. “Hava üfleyici” olarak da bilinen hava şokları, malzeme birikimi oluşmuş ise basınçlı hava ile söz konusu bölgeyi temizler. Hava şokları metalik, beton, ahşap veya kauçuk yüzeylere monte edilebilir. Temel bileşenler, bir hava deposu, tetik mekanizmalı hızlı hareket eden valf ve birikimi en etkili şekilde temizlemek için havayı istenen düzende dağıtmak için bir hava üfleme nozülü içerir.
Cihaz, tanktaki sıkıştırılmış hava (veya başka bir soy gaz) valf tarafından aniden serbest bırakıldığında ve oluk, kule, kanal, siklon veya başka bir konuma stratejik olarak yerleştirilmiş bir mühendislik hava üfleme nozülü aracılığıyla yönlendirildiğinde çalışır. Genellikle bir seri halinde kurulur ve maksimum etki için hassas bir şekilde sıralanır. Ağ, bireysel proses koşullarına veya malzeme özelliklerine en iyi uyacak şekilde zamanlanabilir. Hava patlamaları, katıların ve/veya gazların normal akışına devam etmesine izin vererek, malzeme birikimlerini parçalamaya ve
tıkanmış yolları temizlemeye yardımcı olur. Hava şoku kurulumunu hizmet ortamına göre özelleştirmek için çalışma basıncı, tank hacmi, valf tasarımı ve meme şekli değiştirilerek belirli hava püskürtme özellikleri elde edilebilir.
Detaylar Madencilik Türkiye Dergisi’nin 114.sayısındadır.