Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasını araştırmak için kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonu ikinci kez toplandı. İnsan sağlığını ve çevreyi önceleyen ‘güvenilir altın madeni’ mimarisinin nasıl uygulanacağını ortaya koyacak olan komisyon, çalışmalarını tamamlamasının ardından TBMM Genel Kurulu’na sunmak üzere raporunu hazırlayacak.

Komisyon iki hafta içerisinde devlet kurumlarından bilgi aldıktan sonra sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya gelecek. Uzman görüşlerinin de alınmasının ardından komisyon, güvenilir altın madeni mimarisinin kanunlarda yer almasını sağlamak için altın madenlerini de yerinde inceleyecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Atay Uslu, hiç kimsenin kafasında soru kalmayacak şekilde araştırmalarını yapacaklarını bildirdi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın herkesi üzdüğünü, toprak altındaki 7 işçiyi arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun ikinci toplantısını gerçekleştirdiğini anlatan Uslu, bu toplantıda çalışma takviminin ve dinlenecek kurumların belirlendiğini dile getirdi.

Uslu, İliç’te meydana gelen kazadaki ihmalleri araştıracaklarını, bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için gereken çalışmaları yapacaklarını anlattı.

Kazanın tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, adil ve şeffaf çalışma gerçekleştirilmesi için yargıya, idareye her türlü desteği vereceklerini ifade eden Uslu, çalışmaların sonunda ihmali ve kusuru bulunanların tespit edileceğini vurguladı.

Kazaların meydana gelmemesi; altın madenciliğinin ve madenciliğin güvenilir, sürdürülebilir olması için yapılması gerekenleri tartışacaklarını söyleyen Uslu, şöyle devam etti: “Öncelikle komisyonumuz, altın madenciliği konusunda, madencilik konusunda bilgi alma gereğini hissetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızdan önümüzdeki hafta geniş bir bilgi alacağız. Altın madenciliği, arama, ruhsatlandırma, işletme, denetleme süreçleri ve İliç’teki maden ocağındaki olayla ilgili bilgi alacağız. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan bilgi alacağız.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından da bilgi alacaklarını bildiren Uslu, İçişleri Bakanlığı ve AFAD yetkililerini de dinleyeceklerini kaydetti.

Atay Uslu, “Kazanın çevreye, suya etkileri ve bu konuda alınan önlemlerle ilgili DSİ dahil olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımızın su ile ilgili bölümlerinden, ilgili bakanlıklarımızdan bilgi alacağız. Su kirliliği ve su kirliliğinin önlenmesiyle ilgili çalışmalar, bölgede yapılan ölçümler ve alınan önlemlerle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bilgiler alacağız.” ifadesini kullandı.

Yaşanan kazaya, benzer kazaların önlenmesi için atılabilecek adımlara ilişkin kamu kurumlarından bilgi aldıktan sonra İliç’te yerinde incelemeler yapacaklarını bildiren Uslu, “Bölgede hem madenci, işçi kardeşlerimizle, teknik heyetle, orayı çalıştıran firmanın yetkilileriyle, sorumlularıyla, kazada hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz.” bilgisini paylaştı.

Madencilik konusunda birikimi olan sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri, akademisyenleri de dinleyeceklerini kaydeden Uslu, “Bundan sonraki süreçte sürdürülebilir, çevreye ve insan sağlığına duyarlı bir madencilik politikası, madencilik mimarisi, altın madenciliği mimarisi nasıl oluşturulabilir bu konuya da raporumuzda yer vereceğiz.” dedi.

“Önce insan, önce çevre, sonra madencilik şeklinde yeni bir madencilik mimarisinin oluşmasına katkı sunmaya çalışacağız” diyen Uslu, komisyonun çalışma süresinin 3 ay olduğunu, bu sürenin yetersiz kalması halinde TBMM Genel Kurulu’ndan bir aylık daha süre talep edilebildiğini hatırlattı.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Önceki İçerikEldorado 2024 Birinci Çeyrek Operasyonel Sonuçlarını Açıkladı
Sonraki İçerikKromder Başkanı Bülent Aksu: “Cari Açık Madencilik Faaliyetleriyle Kapatılabilir”