Flotasyon (Köpüklü Yüzdürme) cevher içinde bulunan ve ayrılmak istenen mineral taneciklerinin (değerli veya değersiz) hava kabarcıklarına yapıştırılarak yüzdürüp, diğer mineral taneciklerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir. Tüm ayırma işlemleri arasında neredeyse her türlü cevhere uygulanabilen, oldukça yüksek performans sağlayan tek zenginleştirme yöntemidir. Bu çok yönlü özelliği flotasyonu dünyada en çok tercih edilen zenginleştirme yöntemi yapmıştır.

Flotasyonun geçmişine bakıldığında, daha önceki yıllarda flotasyon diye tanımlanabilecek bazı çalışmalar olmakla birlikte gerçek anlamdaki ilk mineral flotasyonu (Köpük yüzdürme tekniği) 1900’lü yılların başında bazı sülfürlü cevherlerini zenginleştirmek amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Flotasyon aynı yıllarda, yüzdürülmesi görece daha kolay olan sülfürlü kurşun, çinko, bakır ve hatta bazı demir cevherlerinde de başarı ile uygulamaya konulmuştur. Bu ilk uygulamalardan sonra başarılı performansı, işletme kolaylıkları, çok ince tane boylarında ayrım yapılmasını mümkün kılması, diğer fiziksel ve kimyasal ayırma yöntemleri ile teknik ve/veya ekonomik ayrılması mümkün olmayan birçok cevherin zenginleştirilmesinde kullanılabilmesi sayesinde çok fazla tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Flotasyon makinalarının geliştirildiği ilk yıllardaki genel özellikleri uzun yıllar hiç değişmeden kalmış ve hatta günümüzde dahi bu özellikleri taşıyan makinaların üretimleri devam etmektedir. Diğer taraftan bazı modern flotasyon hücrelerinin temellerinde de bu eski tasarımlardan izlerine rastlamak mümkündür. Tabi ki bu kadar yaygın olarak kullanılan flotasyon makinaları üzerinde çok fazla bilimsel ve teknolojik çalışma yürütülmüş, yeni makina tipleri geliştirilmiş, ekipmanların sorun yaşanan bölümlerinde düzenlemeler yapılmış, kullanılan yöntemlerde köklü değişikliklere gidilmiş, “flotasyon hücresi” adı verilen her bir makina modern zenginleştirme komplekslerine dönüştürülmüştür. Özel tasarım gerektiren bir karıştırma mekanizmasına sahip, mekanik flotasyon hücrelerinin dışında, mekanik bir güçle karıştırma aksamı bulunmayan, pnömatik hücreler de geliştirilmiştir. Değişik mekanizmalara sahip bu flotasyon hücreleri de belirli ölçülerde kullanıma girmiş olmakla birlikte, mekanik hücrelerin kullanımının yerini alacak bir ekipman henüz tam olarak ortaya konulamamış ve mekanik hücrelerin kullanımı giderek artmıştır.

Yazının tamamı Madencilik Türkiye Dergisi 112. sayı 34-36. sayfalardadır.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Tüfekçioğlu Kauçuk & Makina MT Rehber Sayfası’nı Ziyaret Edin

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMaden Platformu Sözcülüğüne Mehmet Yılmaz Seçildi
Sonraki İçerikMayıs Ayı Yatırım Teşvik İstatistikleri Belli Oldu
Volkan Okyay
Yazı İşleri Müdürü - Maden Mühendisi / İş Güvenliği Uzmanı / Madencilik Türkiye Dergisi / Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi