Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Üyesi Onur Köktürk “Ülkemizde madencilik algı olarak kötü bir noktada. Sektörün belki yüzde 70’i düzgün iş yapıyor, güzel iş yapıyor. İyi ile kötü ayrılsın.” açıklamasını yaptı.
Maden sektöründeki güncel gelişmeleri www.gazeteilksayfa.com’dan Furkan Göktürk Yılmaz’a değerlendiren Köktürk, ülkemizde madenciliğin algı olarak kötü bir noktada olduğunu vurgularken şu ifadeleri kullandı: “Biz dernek olarak sorumlu madencilik inisiyatifi başlattık. Bir maden şirketinin, maden operasyonunun yapması gereken işlere eğildik. Nedir bunlar? Tabii ki insan ve çevre, sonra madencilik.
İlk etapta bizim bakmamız gereken inisiyatif sağlık ve güvenlik. İkincisi doğa ve ekosistem. Üçüncüsü bölge halkının sosyal onayını alabilmek. Ben geldim, yapıyorum devri bitti artık. Yerel kalkınmayı da düşünmek lazım. Bölge insanına istihdam sağlamak lazım. Dördüncüsü de iş etiği ve şeffaflık. Alengirli işlere girmemek lazım. Hesap verilebilir işler yapmak lazım.
Bizim sektörümüzde vahşi madencilik dediğimiz tabire yönelenler de var. Onların ceremesini işini düzgün yapan insanlar çekiyor. Sektörün belki yüzde 70’i düzgün iş yapıyor, güzel iş yapıyor.”
6 Şubat’ta yaşanan elim afetlerin ardından, madencilerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını aktaran Köktürk, “10 bin madenci ile sahadaydık. Dernekler, şirketler ve çalışanlar olayın ilk anından itibaren bölgeye gitti.
İnsan hayatı, işçi hakları ve doğaya verilen zarar konularında eleştiriler oluyor. Haksız mı, haklılar. Fakat diğer taraftan insanların aklına hep siyasallaşmış maden kazaları geliyor. Kaz Dağları’nın öncesi ve sonrası fotoğrafları insanların aklında. Kötü örnekler daha çok hatırlanıyor.
Maden şirketleri bir yere kazma vurmadan önce 23 tane kurumdan izin almak zorunda. Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, en son Tarım ve Orman Bakanlığı. Bunlar sadece bakanlık ayağı, devamı da var.” diye konuştu.
Maden sektöründe yoğun bir risk sermayesi olduğunu hatırlatan Köktürk, bu noktada piyasanın kamudan destek istediğini belirtti. Piyasada 4 madde üzerinde birleşildiğini kaydeden Köktürk, talepleri şöyle sıraladı: “Madenlerde ruhsat güvencesini sağlayalım. Bir ruhsat alındığında dayanağı olmayan yollardan o ruhsatın düşmesi engellensin.
Madenlerdeki tüm izin süreçleri şeffaf ve hızlı olsun. Biz de nasıl iş yapabileceğimizi bilelim. Yoğun bir yatırım yapıyoruz. Belirsizlik işi yapan kesimi zorluyor.
Madencilikte izin bedelleri ağır. Orman izin bedelleri, ruhsat bedelleri diye gider. Belimiz bükülüyor.
Bunlara ek enerji konusunda bir teşvik ihtiyacı var ama günümüzdeki ekonomik koşullarda bu pek mümkün görünmüyor”