TOBB Türkiye Maden Meclisi toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan’ın moderatörlüğünde video konferans yöntemiyle yapıldı.

Sektör Meclis Başkanı Kırşan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, içinden geçtiğimiz salgın döneminde madencilik sektörüne desteklerinden dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederek ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması ve sanayileşmesi için yer altı kaynaklarına gereken önemin verilerek Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 vizyonları çerçevesinde madencilik sektörünün kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlarının hazırlanması gerektiğini, bunun gerçekleştirilmesi için de “Madencilik Şurası”nın mutlaka toplanması gerektiğini ifade etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada; “Sayın Bakanımız, Madencilik sektörümüzün bu zorlu süreci atlatması için, yasal ve idari düzenlemeler yaptı. Maden ruhsat sahiplerinin mali, idari ve teknik yükümlülüklerinin bazıları 30 Eylül’e, bazıları da 31 Aralık’a kadar ertelendi. Vergi borcu yoktur yazısının 30 Eylül’e kadar istenilmemesi sağlandı. Orman izin bedellerinin tahsili 3 ay süreyle durduruldu. İşte tüm bu tedbirler, madencilik sektörümüzün ayakta kalmasını sağladı. Bu vesileyle Sayın Bakanımıza hepimiz adına teşekkürlerimizi arz ediyorum.” dedi.

Covid-19 kaynaklı küresel ekonomik daralmanın etkilerinin halen devam ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yatırımcı girişini hızlandırmak için ruhsat güvencesi mutlak suretle korunmalı, hatta artırılmalıdır. İzin süreçleri hızlandırılmalıdır. Zira Covid-19 salgını, üç sektörün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bunlar; gıda güvenliği için tarım, hastalıklardan korunmak için sağlık ve sanayimizin ihtiyaç duyduğu hammadde güvenliği için madencilik. Dolayısıyla, madencilik sektörümüzü bu süreçte ayakta tutmalıyız.” dedi

Türkiye madencilik meclisinin bu yönde önemli çalışmalara imza attığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Maden Kanunu üzerinde bakanlığın önderliğinde çalışmalara başlandığını, sektör temsilcilerinin bu çalışmalarda aktif rol alması sağlanarak, kamu ile özel sektörün tam bir işbirliği içinde bulunmasının hedeflendiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de küresel ekonomi piyasalarında birçok olumsuzluk yaşandığını belirterek, özellikle Mart ve Mayıs aylarında küçük, orta ve büyük işletmelerde sekteye uğrayan ekonomik faaliyetlerin kendilerini genel hedeflerden bir miktar uzaklaştırdığını anlattı.

Dönmez, salgın sürecinde enerji sektöründe bazı genel önemler alındığını belirterek, “Bu genel önlemlerin dışında depremden etkilenen Malatya ve Elazığ’daki rödovansçılar ve ruhsat sahiplerinin de vermeleri gereken rapor, proje gibi beyanlarını Eylül sonuna, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerini de 28 Aralık’a kadar uzattık. Ayrıca dün imzaladığımız bir kararla temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulmasıyla ilgili şartı yıl sonuna kadar erteledik. Böylece gelişen şartlar doğrultusunda daha sürdürülebilir madencilik için elimizi taşın altına çekinmeden koyduk.” diye konuştu.

Dönmez, madencilik ve çevrenin birbirinin karşıtı kavramlar olmadığını vurgulayarak, “Doğa da bizim, madenler de. Hangi alanda madencilik yapılacağı, madencilik faaliyeti için hangi kurumlardan hangi izinlerin alınacağı kanunlarla belli. Ayrıca, bir maden sahası terk edildiğinde, maden sahibi, projesine göre o sahayı rehabilite etmek ve ağaçlandırmakla yükümlü.” ifadelerini kullandı.

Çevreci bir madencilik prensibiyle madenlerden de doğadan da vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Dönmez, yapılan çevreci yatırımların doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.

TOBB Türkiye Maden Meclisi Toplantısında Meclis Üyesi Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları da söz alarak sektörün sorunlarını gündeme getirerek çözüm noktasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den yardım ve destek talep ettiler.

UYARI

Bu haber bir “Madencilik Türkiye Dergisi” haberidir. Her Hakkı Mayeb Ltd.’ye ait olup izinsiz olarak kopyalanıp yayınlanması suçtur ve yasaktır. Kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Kaynak gösterilerek kullanılmak istenmesi halinde “Bu haber/makale Madencilik Türkiye Dergisi’nden alınmıştır” ibaresi ile birlikte haberin linki verilmeli, link de web sitemize yönlendirilmelidir.

Epiroc
Önceki İçerikMadencilik Türkiye Dergisi ve Güncel Haberleri Takip Seçenekleri
Sonraki İçerikUMREK’in Yeni Üyeleri Belli Oldu